Slovenija
89 ogledov

Na bolniško najmanj hodijo Gorenjci

Bolniška odsotnost NIJZ
Najvišji odstotek bolniške odsotnosti beležijo na Koroškem, Notranjsko-kraškem, Podravskem in Spodnje-posavskem, Kočevskem in v Prekmurju, najnižji pa na Gorenjskem in v Osrednji Sloveniji.

"Imamo veliko težke industrije, ljudje delajo v težkih pogojih, precej je izgorelosti," je o razlogih za visoko stopnjo bolniških odsotnosti na Koroškem na tiskovni konferenci ob predstavitvi projekta Zdravje v občini povedala županja občine Ravne na Koroškem Romana Lesjak. "V takšnih razmerah me ta podatek ni presenetil."

Kjer je težka industrija, je več odsotnosti

Bolniška odsotnost | Avtor: NIJZ NIJZ
Dejavniki, ki vplivajo na bolniško odsotnost, so številni. "Če bi hoteli ugotoviti, kaj na določenem območju v nekem času najbolj vpliva, bi potrebovali zelo kompleksne analize," nam je o razlogih za statistične razlike lani povedala Tatjana Kofol Bric z NIJZ.

Preplet dejavnikov

Poleg bolezenskih težav na individualno odločitev za bolniško odsotnost po besedah Kofol Bricove vpliva zapleten preplet dejavnikov, kot so razmere na delovnem mestu vključno z medsebojnimi odnosi in organizacijo dela, družinske in osebne okoliščine, obseg pravic v sistemu socialnega zavarovanja in širše družbene razmere.

Poudarja, da ima med klasičnim dejavniki razmer na delovnem mestu pomembno vlogo vrsta dejavnosti. Tako se recimo težko fizično ali monotono delo za tekočim trakom ter neugodno fizično okolje običajno povezuje z več bolniške odsotnosti. 

Izgubljeni delovni dnevi | Avtor: NIJZ (vir: WHO) NIJZ (vir: WHO)
Na zmanjšanje bolniške odsotnosti je po oceni Kofol Bricove v zadnjih letih vplivala negotovost na trgu dela, strah pred izgubo dela in tudi to, da v času velike brezposelnosti stalno delo lažje obdržijo in dobijo bolj zdravi, ki so posledično manj na bolniški.

Zaradi strahu pred brezposelnostjo odstajajo na delu

Posebej težko na bolniško odhajajo prekarni delavci, kar lahko vpliva tudi na njihovo zdravje.

Primerjava podatkov o bolniškem stažu zaposlenih v zasebnem in javnem sektorju, ki so jo opravili na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa, je pokazala, da slednji pogosteje hodijo na bolniške in obiskujejo zdravnika, a je teža in trajanje bolezni pri delavcih pri njih kratko, medtem ko je teža bolezni zasebnikov veliko večja, saj z obiskom zdravnika odlašajo, dokler simptomi niso zelo izraziti. 

VEČ O TEM:

dezurni@zurnal24.siDan za varen avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.