Slovenija
15 ogledov

Na Bovškem bo zapadlo meter snega

Kanin, smučišče, gondola Saša Despot
V prihodnjih dneh bodo gore dobile veliko pošiljko snega. Že zdaj ga je v zahodnih Julijskih Alpah skoraj tri metre, konec tedna pa naj bi ga zapadlo še do enega metra.


Pred nami so oblačni dnevi z občasnimi padavinami. Kot napoveduje dežurni vremenoslovec pri agenciji za okolje (Arso) Andrej Velkavrh, bo težišče padavin v zahodni, deloma osrednji Sloveniji, na severovzhodu države bo večinoma suho.

Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, v severozahodni Sloveniji od 1 do 4, najvišje dnevne od 8 do 15, na severozahodu okoli 5 stopinj Celzija. V sredini prihodnjega tedna Velkavrh napoveduje rahlo ohladitev. A kot pravi, snežnih padavin do nižin še ni na vidiku.  

Meja sneženja se bo v prihodnjih dneh višala, sprva nad 1.000 metrov, nato bo snežilo le med 1.200 in 1.600 metri. Bodo pa zato tam padavine toliko obilnejše in pogostejše. Največ jih bo v Julijcih ter v hribih severne Primorske.

Zapadlo bo meter snega

"Do ponedeljka zjutraj bo lahko na Bovškem zapadlo skoraj meter snega, drugod od 20 do 40, v vzhodnih Karavankah in na Pohorju pa od 5 do okoli 10 centimetrov. Pihal bo jugozahodnik, ki bo novi sneg sproti prenašal v zamete in gradil opasti," napovedujejo na Arsu in opozarjajo, da se bo v Julijskih Alpah, zahodnih Karavankah in v Kamniško-Savinjskih Alpah povečala nevarnost snežnih plazov, v zahodnih Julijcih predvidoma v nedeljo na četrto stopnjo na petstopenjski lestvici.

Tri metre snega

Največ snega je trenutno v zahodnih Julijskih Alpah, kjer ga je do okoli 290 centimetrov, drugod v Julijcih do 240, v višjih legah Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp pa lokalno okoli 140 centimetrov. Na 1.500 metrih ga je v Julijcih do okoli 130 centimetrov, drugod pa manj. "Sneg je večinoma mehak in se globoko predira. Veliko je zametov, na vetru izpostavljenih legah je sneg precej spihan," pojasnjujejo na Arsu.

Obisk gora nevaren 

Nevarnost snežnih plazov je v krajih s strnjeno snežno odejo 3. stopnje, le v nižjih nadmorskih višinah, kjer je snega manj, 1. stopnje. Snežna odeja je potencialno nestabilna in se lahko sproži že ob manjši dodatni obremenitvi. "Predvsem so nevarna strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom. Pričakujemo tudi spontano proženje manjših in srednje velikih plazov z dovolj strmih pobočij. Pričakujemo tudi spontano plazenje. Obisk visokogorja bo zato nevaren," opozarjajo na Arsu. 

Komentarjev 2
  • Filipka 11:51 17.januar 2014.

    končno da preženemo to pomlad/jesen ali kako bi ji rekli. Moramo malo smučat

  • NeAnonimni 11:03 17.januar 2014.

    V narobna smučišča ste investirali..