Slovenija
30 ogledov

Na čelu SD raje Pahorja kot Lukšiča

Borut Pahor Mediaspeed.net
Na kongresu Socialnih demokratov pred dobrim tednom je stranka dobila novega predsednika, Boruta Pahorja je zamenjal Igor Lukšič. Če bi o vodstvu SD odločala splošna javnost, bi predsednik ostal Pahor.

Na vprašanje v anketi Dela, koga bi podprli za predsednika SD, je 51 odstotkov anketirancev odgovorilo, da Pahorja. Za Lukšiča se jih je izreklo 28 odstotkov. Da je splošna javnost bolj naklonjena Pahorju, je razumljivo, saj je javno precej bolj prepoznaven politik kot Lukšič. Zanimivo je, da ima Pahor največjo podporo med simpatizerji SDS (65 odstotkov), pa tudi v "svoji" SD (64 odstotkov) in Državljanski listi (DL) (61 odstotkov), piše Delo.

Sledi poslabšanje odnosov s SDS?


O tem, kaj ta sprememba na vrhu SD pomeni za razmere na širšem političnem prizorišču, pa si javnost ni edina; 40 odstotkov anketiranih napoveduje, da se bodo odnosi med opozicijo in koalicijo poslabšali, 45 odstotkov pa jih ne pričakuje sprememb. Da se bodo odnosi izboljšali, jih pričakuje osem odstotkov. Najbolj skeptični do Lukšiča so simpatizerji SDS; poslabšanje odnosov jih pričakuje kar 55 odstotkov.

Za najbolj demokratično velja SD

Še eno vprašanje glede strankarske politike: katera stranka ima najbolj razvito notranjo demokracijo? Najbolje se je odrezala SD, ki jo je za najbolj demokratično označilo 23 odstotkov vprašanih, za njo je SDS s 16 odstotki in Pozitivna Slovenija (PS) s 14 odstotki. Najmanj glasov je dobil DeSUS, vsega en odstotek.

Podrobnejši pregled rezultatov pokaže, da utegnejo biti anketirani pri tem vprašanju nekoliko pristranski, opozarjajo v anketi, saj potencialni volivci kot stranko z najbolj razvito notranjo demokracijo prepoznajo prav "svojo".

Za državni holding so najbolj starejši od 65 let

Naslednje je vprašanje o državnem premoženjskem holdingu (Slovenian Sovereign Holding – SSH, d. d.), ki naj bi pri enem upravljavcu združil vse naložbe države. Javnost je glede te pobude razdeljena. Podpira jo 44 odstotkov vprašanih, 47 odstotkov je ne. Ideji državnega holdinga so najbolj naklonjeni anketiranci, starejši od 65 let, in simpatizerji SDS. Nasprotujejo ji simpatizerji PS in SD ter anketiranci, stari od 36 do 49 let.

Slovensko gradbeništvo ne bo preživelo

Potem ko je bil prejšnji teden vložen predlog za stečaj še zadnjega velikega slovenskega gradbenega podjetja, ajdovskega Primorja, so anketirance vprašali o prihodnosti slovenskega gradbeništva. Pričakovanja so pesimistična. Skoraj dve tretjini sodelujočih, 64 odstotkov, meni, da krize ne bo preživelo. Nasprotnega mnenja je dobra tretjina, 35 odstotkov.

Komentarjev 2
  • kam 09:50 11.junij 2012.

    Kar imejte Boruta in tudi Tuerka lahko nekam vzamete. Dovolj je embalaže, zdaj hočemo vsebino. Go Zver...

  • juventus1897 09:28 11.junij 2012.

    Glas za Pahorja je glas proti Tuerku ! Borut, moj glas imaš!