Slovenija
12 ogledov

Na Cerod spet vozijo smeti

cerod Jerca Božič Kranjec
Skladiščenje. Inšpektor bo preveril, ali na okolje ne vpliva negativno.

Mešane komunalne odpadke, ki so jih v soboto znova začeli pobirati iz zabojnikov in dovažati na Cerod, bodo tam do pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja le začasno skladiščili in ne odlagali.

Naj ne bi smrdeli

“Odpadke bodo balirali oziroma zavijali na ustreznem varovanem mestu, tako da ne bodo ogrožali okolja,” je povedal župan Alojzij Muhič. Zatrdil je, da tako skladiščeni odpadki ne bodo smrdeli. “Izcedne vode bomo zajemali na telesu sklede odlagališča, jih primerno varovali, odpadke pa škropili s sedativi in preprečevali čezmerno močenje, jih primerno varovali, pozneje pa odložili na deponiji,” je pojasnil Alojz Turk, direktor Ceroda.

Inšpektor bo preveril

Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, kjer smo preverili, ali okoljska zakonodaja takšno skladiščenje na deponiji dovoljuje, so nam povedali, da z odločitvijo občin o skladiščenju na Cerodu uradno še niso seznanjeni. “Ko nas bodo občine obvestile, da so našle primerno možnost odlaganja odpadkov, bo okoljski inšpektor preveril, ali ta rešitev res nima negativnih vplivov na okolje,” so nam še povedali na ministrstvu.

Čez poletje še ne. Poskusno naj bi začela obratovati 13. avgusta. Če bo analiza vzorcev izcednih vod sprejemljiva, bo Cerod dobil okoljevarstveno dovoljenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.