Slovenija
18 ogledov

Na cestah bodite previdni

Bodite pozorni na dogajanje na cesti in vozite defenzivno. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Reši vas predvsem koncentracija na vožnjo, ob težavnem stanju, ki te dni vlada na cestah, svetuje inštruktor varne vožnje Miro Kacin.

"Vremenske razmere in spremembe zelo otežujejo vožnjo, vidljivost je manjša, bistveno slabši je oprijem pnevmatik z asfaltom," opozarja nekdanji reli dirkač, danes pa inštruktor Miro Kacin.

"Telefon in ostale stvari, ki podaljšujejo reakcijski čas, moramo pustiti pri miru in stalno opazovati dogajanje na cesti. Le tako bomo predvidevali dogodke in pravilno odreagirali," polaga na srce Kacin in opozarja na zlato pravilo varnostne razdalje dveh sekund, ne glede na hitrost.

"Eno sekundo v povprečju potrebujemo, da se odzovemo, v drugi sekundi pa imamo čas, da se varno zaustavimo," inštruktor pojasnjuje, zakaj moramo stalno vzdrževati pravilno razdaljo do spredaj vozečih.

Izpraven avtomobil in dobre pnevmatike so poleg osredotočenega voznika nujna sestavina varnosti na cestah v naslednjih dneh, ko vremenoslovci napovedujejo ostro ohladitev, ponekod pa tudi sneženje.

Na cestah je ta teden umrlo že šest ljudi, samo v davišnji nesreči pri Trbovljah dva človeka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.