Slovenija
839 ogledov

Začelo se je, na cestah je že gneča

Prometna nesreča Razdrto Promet.si
Ker je v Avstriji, večjem delu Nemčije in na Hrvaškem prost dan, lahko ponekod na našioh cestah pričakujemo močno povečan promet.

Ker je v nekaterih sosednjih državah danes dela prost dan in se bodo mnogi odločili za prost podaljšan konec tedna, na policiji ponekod v državi pričakujejo močno povečan promet, predvsem na cestah iz smeri Avstrije in Italije v smeri proti Hrvaški. V nasprotni smeri je mogoče povečan promet pričakovati v nedeljo.

Na policiji svetujejo, da pred odhodom na pot preverite, kakšno je stanje in na podlagi tega prilagodite optimalno pot. 

Po podatkih Prometno informacijskega centra nastajajo zastoji na štajerski avtocesti med priključkom Šentilj in razcepom Dragučova v smeri Maribora, kjer je delovna zapora. Tam je zamuda daljša od ene ure. Na gorenjski avtocesti pred Lescami proti Ljubljani so zastoji pred delovno zaporo, čas potovanja se podaljša za 15 minut. Zaradi jutranje prometne konice je promet močno povečan na cestah proti mestnim središčem ter na mestnih obvoznicah. Nastajajo zastoji.

Praznik bodo izkoristili za podaljšani konec tedna

V Avstriji, večjem delu Nemčije in na Hrvaškem je dela prost dan. Številni bodo tako izkoristili to priložnost za krajši oddih. Praznik svetega Rešnjega telesa in krvi nima stalnega datuma, saj je povezan z veliko nočjo. V Cerkvi ga obeležujejo 11 dni po binkoštih, ki jih praznujejo 50 dni po veliki noči. 

Za evharistijo so se v zgodovini Cerkve izoblikovali različni vidiki in različna imena, izhaja pa iz zapisa v Svetem pismu, po katerem je Jezus pri zadnji večerji z učenci kruh spremenil v svoje telo ter vino v svojo kri. Obhajanje evharistije, s katero se spominjajo zadnje večerje, je tako od začetkov krščanstva eno bolj razpoznavnih znamenj kristjanov.

Za praznik so po slovenskih cerkvah ali v njihovi okolici značilne procesije, ponekod jih pripravljajo tudi prvo nedeljo po prazniku.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.