Slovenija
25 ogledov

Na cesti huje kot pri Titu

Čelik meni, da bodo slovenski policisti svoje delo dobro opravili in da so možno Žurnal24 main
Pavle Čelik, bivši poveljnik slovenske policije, meni, da bo obisk Busha minil mirno, saj naj bi bile možnosti za incident zelo majhne.
 

Za varnost prvega moža ZDA

• Omejitve. S Kontrole zračnega prometa Slovenije so sporočili, da se omejitve v zračnem prostoru začnejo v ponedeljek ob 18. uri in bodo trajale do torka do 17. ure.
• Prepoved. Reden potniški in transportni promet bo omejen le med prihodom in odhodom letala ameriškega predsednika.
• Razpon. Omejitev velja 65 kilometrov okrog letališča Jožeta Pučnika do višine 5490 metrov.

Kako potekajo priprave na dogodek, kot je obisk ameriškega predsednika?
Najprej vse pristojne službe v Sloveniji, ne samo uniformirana policija, naredijo oceno stopnje ogroženosti. Nato se povežejo z varnostnimi službami ameriške vlade, v Slovenijo pa pride tudi varnostna predhodnica, ki si ogleda, kje se bo Bush nahajal, gibal in prenočil. Odgovornost pa nosi naša policija.

Kakšna je danes ta stopnja ogroženosti?
Kakšnih večjih nevšečnosti ne gre pričakovati. Varnost, tudi varovanje zračnega prostora, bo zelo poostrena, in možnosti za incident so zelo majhne.

PREBERITE SI ŠE:  Urška in Barbara bosta priredili kosilo |Prihajata zakonca Bush 

Nekatere skupine pripravljajo nekaj dogodkov, s katerimi bodo izrazili nestrinjanje z ameriško politiko. Je policija pozorna tudi na njih?
Seveda jim posveča pozornost, da se ne bi zgodila kakšna stvar, ki bi očrnila Slovenijo kot gostoljubno državo. Zdi pa se mi pravilno, da na miren, dostojanstven način protestirajo zoper obisk. To je znak demokracije! Če bi razgrajali ali motili obisk, bi pa ukrepala vsaka policija.

Ameriškega predsednika bodo varovali tudi njegovi "možje". Koliko bo pripadnikov ameriške varnostne službe?
To bo njihova in ne naša tajna služba. Števila ne poznam in ga tudi vi ne boste izvedeli, gre pa za več deset ljudi.

 
 

Zdi se mi pravilno, da razne skupine na miren, dostojanstven način protestirajo zoper obisk. To je znak demokracije!

Pavle Čelik

 
Bodo opremljeni s strelnim orožjem in kako je to v skladu z našo zakonodajo?
Da, vsekakor bodo imeli orožje, in naša zakonodaja to dovoljuje. Ko je bila železna zavesa, je bilo to še drugače, zdaj pa lahko tudi slovenski policisti oboroženi spremljajo našega predsednika v tujino, seveda v dogovoru s tujo državo.

Bo iz varnostnega vidika organizacija vrha EU-ZDA večji zalogaj od srečanja Bush-Putin pred sedmimi leti?
Seveda, ker bo prisotnih več voditeljev držav, se varnost posameznikov razprši. Takrat sta bili tu le dve delegaciji, zdaj pa jih bo več, in njihovo pot od letališča do Brda in nazaj bo treba zavarovati. To zahteva več pozornosti. Vsi voditelji evropskih držav pa bodo pripeljali še svoje varnostnike.

Med vrhom EU–ZDA bo omejen zračni promet. Kaj točno to pomeni?
To je odvisno od strogosti omejitve. Med pristajanjem in vzletanjem letala ameriškega predsednika bo verjetno vse prepovedano. Zunaj tega pa bo letalski promet verjetno potekal normalno. Najbolj kritični točki sta pristajanje in vzletanje.

Katera letala bodo varovala območje omejenega zračnega prometa?
Naša zagotovo ne, verjetno letala zveze Nato. Konkretno iz katere države, niti ni pomembno. Nato je Nato in povsem vseeno je, če je letalo avstrijsko ali italijansko.

Kakšna bo prometna ureditev?
To bo huje kot v časih Tita! Promet bo ustavljen, ceste morajo namreč biti prazne, parkirani avtomobili odstranjeni in kanali pregledani.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.