Slovenija
14 ogledov

Na cesti z 0,0

Policisti bodo nadzirali še posebej tiste voznike, ki prevažajo otroke. (Foto: B Žurnal24 main
Prihodnji torek se bo začela preventivna akcija 0,0 šofer – trezna odločitev. Policisti bodo poostreno preverjali alkoholiziranost voznikov, inšpektorji pa bodo nadzirali lokale in prodajo pijač mladoletnim.
V primerjavi z letom 2009 se je število alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom zmanjšalo za 13 odstotkov, še vedno pa ostaja 30 odstotkov povzročiteljev pod vplivom alkohola. Alkoholiziranost povzročiteljev prometnih nesreč je najvišja v starostni skupini med 24 in 34 let, zato je akcija namenjena predvsem mladim.

Prihodnji torek se bo začela preventivna akcija 0,0 šofer – trezna odločitev. Med akcijo bodo policisti poostreno nadzirali alkoholiziranost voznikov, prav tako bodo v tem času v gostinskih lokalih ter prodajalnah dejavni inšpektorji, ki bodo nadzirali, ali prodaja in točenje alkohola potekata v skladu z zakonom.

Akcija bo potekala z namenom zmanjšanja vožnje pod vplivom alkohola in s tem zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi vožnje pod vplivom alkohola, je na današnji novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi akcije, povedala Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje.

Delež alkoholiziranih povzročiteljev po besedah Kerstin Petričeve ostaja skoraj nespremenjen, čeprav število povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, v zadnjih letih upada sorazmerno z zmanjševanjem števila prometnih nesreč.

Poostren nadzor voznikov avtobusa
Junijski del akcije je namenjen poostrenemu policijskemu nadzoru nad vožnjo pod vplivom alkohola, poostreno pa bodo nadzirali tudi voznike tovornih vozil in avtobusov, še posebej tistih, ki bodo prevažali otroke.

Inšpektorji in policija bodo pozorno nadzirali tudi prodajo alkohola mladoletnim in alkoholiziranim osebam v trgovinah in na bencinskih servisih v večernem času, nadzirali pa bodo tudi strežbo alkohola v gostinskih lokalih.

Preventivna akcija je usklajena akcija več ministrstev, inšpekcijskih služb, strokovnih institucij in nevladnih organizacij. To je prvi del te akcije, saj se bo nadaljevala tudi novembra in decembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.