Slovenija
96 ogledov

Na cesto 120 invalidov

Bruno Komac in Rafael Sedmak Veronika Rupnik Ženko
Po Javorju Pohištvo predlog stečaja tudi za Javor IPP. Že skoraj dva meseca brez plač.

Stečaj družbe Javor Pohištvo bo, kot kaže, pahnil v stečaj tudi še eno Javorjevo odvisno družbo, Javor IPP, ki zaposluje 120 invalidov. Ker gre za invalidsko podjetje, je vodstvo Javorja d.d. na ministrstvo za delo že podalo vlogo za pridobitev dovoljenja za začetek stečajnega postopka.

Kot je na današnji tiskovni konferenci pojasnil predsednik uprave Javorja Bruno Komac, je bil stečaj Javorja Pohištvo povod za resne likvidnostne težave Javorja IPP, saj je ta dobrih 40 odstotkov prihodkov ustvaril prav na račun sodelovanja z Javor Pohištvo, nekaj s sodelovanjem z drugimi Javorjevimi družbami, nekaj pa na trgu. "Poskušali smo iskati novo delo, toda v teh časih je to zelo težko. Raje kot vleči agonijo, smo se zato odločili za stečaj. Upamo, da bo odgovor ministrstva čim hitrejši," pa je povedal Rafael Sedmak, direktor Javor IPP.

Nočejo jih prezaposliti

Delavci Javorja IPP niso dobili junijske plače in, kot kaže, ne bodo dobili niti julijske. Komac odgovora, kdaj lahko pričakujejo plače, danes ni dal. 

"To je za nas zelo negativno presenečenje. Da bi 120 invalidov ostalo na cesti, se nam zdi tako rekoč nesprejemljivo, saj je bil leta 1995 podpisan dogovor z vsemi Javorjevimi družbami, da bi v primeru zaprtja podjetja Javor IPP vsaka družba zaposlene invalide prevzela nazaj v svojo družbo," komentira Vasilij Križaj, predsednik sindikata Sinles v Javorju. Komac se je jasnemu odgovoru na vprašanje, zakaj ne bodo invalidov prezaposlili na matično oziroma druge družbe, izognil.

Križaj je prepričan, da želi vodstvo invalide na ta način prepeljali žejne čez vodo, saj bi jim v primeru, če bi jih prezaposlili na druge družbe in jim nato dali odpoved iz poslovnih razlogov, pripadla vsaj odpravnina.

Na pogodbe še čakajo

Negotova je tudi prihodnost nekdanjih delavcev Javorja Pohištvo, ki je v stečajnem postopku. Potem ko je 194 delavcev prejšnji mesec dobilo odpovedi in so trenutno na zavodu za zaposlovanje, jim je vodstvo Javorja obljubilo, da bodo v kratkem dobili nove pogodbe o delu, a se to še vedno ni zgodilo.

"Tako proizvodne hale kot stroji Javorja Pohištvo so še v najemu, kljub temu da je bil najem predviden samo do 4. avgusta. Pričakujem, da se bomo s stečajno upraviteljico dogovorili, da bi v čim krajšem možnem času začeli s proizvodnjo," je razlog, zakaj pogodb delavcem še niso dali, pojasnil Komac. Zaposlenim, kolikor jih bo še zainteresiranih, bi sprva ponudili podjemne pogodbe, šele po pol leta pa bi jih lahko zaposlili za nedoločen čas. Proizvodnjo pohištva bodo sicer prenesli na matično družbo.

Stečajna upraviteljica Ermina Bajuk nam je povedala, da imajo prostore v najemu še do konca meseca. Obenem pa dodala, da se zaloge, ki so v lasti Javor Pohištvo v stečaju, ne morejo uporabiti za nadaljevanje proizvodnje za matično družbo, pač pa je treba postopek prodaje speljati v skladu z zakonom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.