Slovenija
4841 ogledov

Za pravo podkupnino na cesto spustili tovornjak brez zavor

tehnični pregled Saša Despot
Osem tehničnih preglednikov je v zameno za podkupnino potrjevalo tehnični pregled neizpravnim vozilom.

Ljubljanski kriminalisti preiskujejo sum korupcije pri tehničnih pregledih. Več kot 100 kriminalistov je izvedlo več kot 35 hišnih in osebnih preiskav. Štiri osebe so priprli in jih bodo danes s kazensko ovadbo pripeljali pred preiskovalnega sodnika. Med njimi je en povratnik, ki so ga v preteklosti že obravnavali zaradi podobnih dejanj, je povedal Martin Rupnik, vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana.

Osumljenci, sicer zaposleni v podjetju, ki izvaja tehnične preglede, so delali na lastno pest - povezave s podjetjem kriminalisti še niso ugotovili - so prejemali od 10, 20 evrov pa tudi do 1200 evrov podkupnine. V enem mesecu so tako zaslužili še vsaj eno plačo. Kakšen je skupen znesek, ki so ga s podkupninami prejeli pregledniki, še ni znano, saj preiskava še traja. Medsebojno je sodelovalo osem tehničnih preglednikov in trije zunanji. 

Nedelujoče zavore, okvarjeni krmilni mehanizmi ...

Osumljenci so potrjevali dokumente za tehnični pregled zgolj na podlagi papirjev in brez dejanskega pregleda, kjer je bilo možno, so ročno vpisovali lažne podatke. Potrjevali so tudi v primerih, ko so imela vozila resne pomanjkljivosti, kot so nedelujoče zavore, okvarjeni krmilni mehanizmi, mehanske poškodbe, poškodbe podvozja ... V krajšem časovnem obdobju so tako na dan potrdili tudi do 20 spornih vozil. Kar nekaj teh vozil je še vedno na naših cestah. 

Policija je zasegla več kot 40 osebnih in tovornih vozil. Za zdaj so zasegli tista vozila, ki so najbolj tehnično sporna in predstavljajo izredno grožnjo za vse udeležence v prometu. Zasegli pa bodo tudi preostala vozila, ki niso tehnično brezhibna. Izvajajo se izredni tehnični pregledi teh vozil. 

Rupnik je pri tem izpostavil primer specializiranega vozila za beton, ki je imelo povsem pokvarjen zavorni sistem in je lahko zaviralo le z motorjem. To vozilo je še do nedavnega vozilo po Ljubljani. 

Med osumljenimi so poleg preglednikov tudi uporabniki, ki so dajali podkupnino. Med njimi je oseba, ki ima avtoprevozništvo in v lasti številna tovorna vozila. Kot je povedal Rupnik, so osebe že same izpostavile, da ima vozilo napake, a so se kljub temu raje odločili za dajanje podkupnine in tako dosegli registracijo.  

Skupno bodo policisti ovadili 29 fizičnih oseb za 107 kaznivih dejanj jemanja in dajanja podkupnine, sprejemanja koristi in dajanja daril, potrditev in uničenja uradnih listin. Za ta kazniva dejanja je zagrožena zaporna kazen od 1 do 8 let zapora. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.