Slovenija
15 ogledov

Na cesto poltretji tisoč ljudi

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
Družba Mura in nekatera njena hčerinska podjetja so razglasile insolventnost in predlagale začetek stečajnih postopkov. Brez dela bo ostalo skupno 2635 delavcev.

V družbah, za katere je vodstvo Mure danes na murskosoboško sodišče vložilo predlog za začetek stečajnega postopka, krovna družba ter hčerinske Mura - Moška oblačila, Mura - Ženska oblačila in Muralist, je zaposlenih skupno 2635 delavcev, od tega 942 v matični družbi, je povedal predsednik uprave Mure Bojan Starman.
Sindikati razočarani
"To je najslabša možnost in na to smo opozarjali, vendar je bila zadeva pričakovana in v tem trenutku človeka to toliko ne preseneča. Poudarjam pa, da je najslabša možnost za tiste, ki prejemajo najnižje plače," je dejal predstavnik sindikata v Muri Drago Forjan.

 

Država: Konec agonije

S stečajem družbe Mura in nekaterih hčerinskih družb se končuje večmesečna agonija in obdobje negotovosti za delavce, pravijo na ministrstvu za delo. Zagotavljajo, da bodo pristojne institucije v najkrajšem možnem času zagotovili pravice in njihova izplačila za vse, ki bodo do njih upravičeni.

Trhli odnosi s partnerji
Vodstvo Mure je glede na finančne podatke ob koncu avgusta ugotovilo, da so krovna družba in omenjene hčerinske družbe insolventne in je na murskosoboško sodišče podalo predlog za začetek stečajnega postopka.

"Nadaljnje poslovanje se bo sedaj osredotočilo na družbe, ki ostajajo. Na njih hočemo zgraditi novo Muro. Če bo to uspelo, se bo videlo v kratkem času. Odnosi s partnerji so trenutno trhli, zato bomo morali na tem trdo delati," je povedal Starman in dodal, da imajo dogovorjene sestanke z nemškim partnerjem Boss, pri tem pa izrazil upanje, da se bodo končali pozitivno.

 

Lastnik neveden

Družba NFD Holding, ki je z 18,57-odstotnim lastniškim deležem največja posamična lastnica Mure, o stečaju murskosoboške tekstilne tovarne ni bila obveščena. Zato odločitve vodstva družbe niso želeli komentirati.

Po puču prejšnji teden so se zadeve obrnile v negativno smer, kar Forjan povezuje z dogovorom delovne skupine na sedežu vlade, kjer so se dogovarjali o scenariju, po katerem delavci noben mesec ne bi ostali brez dohodka. "Ali bo vlada to besedo držala ali snedla, tega pa ne vem," je dodal Forjan.

Stavkajoči niso bili obveščeni
Predstavnica stavkajočih delavcev Marija Kranjec je povedala, da so šele v sredo izvedeli za socialni scenarij, ki da ga je sindikat poznal že 10. septembra, a tega ni dal v javnost. "Dokler ne dobimo vseh zagotovil za zahteve, ki smo jih postavili, ne moremo biti zadovoljni. Vidimo, da se je stečaj pripravil, ostala bo le družba Mura in partnerji, kakšen bo nadaljnji scenarij, ne vemo," je dejala.

"Prosili so nas, naj jim damo še teden dni časa, da bodo zadeve pregledali. Takšen je bil odgovor Starmana in nadzornikov, ki so tukaj," je pojasnila Kranjčeva in še dodala, da v bistvu ne vedo, kaj se dogaja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.