Slovenija
18 ogledov

Na cesto s trezno glavo

Takšni prizori bodo v prihodnjih dneh zelo pogosti. Morda bodo ceste zato varnej Žurnal24 main
Od danes pa do ponedeljka bodo policisti in inšpektorji še strožje kot doslej bedeli nad tem, da v prometu ne bo alkohola ali prepovedanih substanc, v lokalih pa ne nedovoljenega točenja.

"Štiri voznike smo pridržali zaradi vožnje pod vplivom alkohola, dvema večkratnima kršiteljema smo zasegli vozili. Med pridržanimi vozniki je bil tudi kolesar, ki je imel okoli 16. ure 0,99 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka." Tako se glasi današnje poročilo o včerajšnjem nadzoru policistov na celjskih cestah. Poročila z ostalih policijskih uprav so vsak dan podobna.

Moraliziranja v primeru Branka Mačka in tragedije pri Arji vasi je bilo veliko. Se to res lahko zgodi le njemu?

0,0 šofer – trezna odločitev je usklajena akcija policije, ministrstev, več inšpekcijskih služb in nevladnih organizacij. Namenjena je osveščanju javnosti o tem, da še vedno številnim nesrečam, tudi tistim z najhujšimi posledicami, botruje alkohol. Tako je lani še vedno 30 odstotkov povzročiteljev nesreč vozilo z alkoholom v krvi, največkrat pa se za volan pijani usedejo v starostni skupini med 24 in 34 let. Drug podatek, ki govori sam zase, pa je, da 95 odstotkov mladih na zabavah pije alkohol.

Od 1. julija bodo voznike od skrajno nespametnega početja odvračale tudi precej višje kazni za vožnjo pod vplivom alkohola.

Tako boste kot voznik, ki bo vozil z več kot 0,50 do vključno 0,80 grama alkohola na kilogram krvi ali med 0,24 do vključno 0,38 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, plačali 300 evrov kazni, dobili boste tudi 4 kazenske točke. Kazni nato z višino koncentracije alkohola eksponentno rastejo.

Poleg voznikov osebnih vozil bodo sicer policisti poostreno nadzirali voznike tovornjakov in avtobusov, zlasti tistih, ki so namenjeni prevozom otrok. Inšpektorji pa bodo dejavneje kot sicer nadzirali prodajo alkohola mladoletnim in alkoholiziranim osebam v trgovinah in na bencinskih servisih v večernem času, nadzirali pa bodo tudi strežbo alkohola v gostinskih lokalih.

Na cesti nadpovprečno pijani
Slovenija je glede prisotnosti nedovoljene stopnje alkohola pri povzročiteljih nesreč še vedno nad evropskim povprečjem, kjer je stopnja "le" 25-odstotna. Pri tem pa je zgovoren podatek, da alkoholizirani vozniki prevozijo komaj en odstotek vseh prevoženih kilometrov po Evropi.

Naša država sicer spada v skupino 16 držav članic Evropske unije, ki imajo največjo stopnjo alkohola postavljeno na 0,5 g alkohola na liter krvi. Češka, Slovaška, Romunija in Madžarska zahtevajo popolno abstinenco, Poljska in Švedska tolerirata 0,2 g/l, Litva 0,4 l/g, VB, Irska, Luksemburg in Malta pa 0,8 l/g. 0,5 l/g je dovoljena meja tudi na sosednjem Hrvaškem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.