Slovenija
74 ogledov

Na Cipru garal na polno

Slovenija 18.07.07, nova slovenija, joze horvat, anton kokalj, foto: anze petkov Anže Petkovšek
Mors. Sekretar v kabinetu ministra Aleša Hojsa je na Ciper letel sam in dražje kot sodelavca. Služba. Bivši poslanec in viden član NSi je kot član delegacije “sedel zadaj in poslušal razpravo”.

Nekdanji poslanec in vidni član Nove Slovenije (NSi) Anton Kokalj, ki je od avgusta lani kot sekretar zaposlen v kabinetu ministra za obrambo (Mors), strankarskega kolega Aleša Hojsa, je novembra odpotoval na dve službeni poti, najprej v Sarajevo, nato še na Ciper. Obakrat je v tujino odpotoval kot član delegacij, ki našo državo redno zastopajo na srečanjih in konferencah, kjer se razpravlja o zaščiti in reševanju ob naravnih in drugih nesrečah. Kokalj sicer na nobenem od dveh sestankov ni bil vodja delegacije. Neuradno naj ne bi niti dejavno sodeloval v razpravi. "Na teh srečanjih za mizo, za katero poteka razprava, sedijo vodje delegacij, strokovni sodelavci poleg pišejo zapisnike, drugi člani pa sedijo zadaj in poslušajo," na vprašanje, kakšno delo je Kokalj opravil na teh srečanjih, odgovarjajo z Morsa.

Pride osem ur na teden

Kokalj se je na službene poti odpravil ne glede na to, da svoje delo opravlja le približno osem ur na teden; v kabinetu je zaposlen za skrajšani delovni čas. Tako je denimo samo na Cipru službeno preživel dva delovna dneva, torej več kot osem ur, za kolikor je zaposlen. "V kabinetu je zaposlen za določen čas do izteka mandata ministra, saj je zaposlen izključno na zaupanje ljudi, torej spada v kvoto tistih šestih uslužbencev, ki jih minister v kabinetu lahko zaposli. In teh dveh službenih potovanj se je udeležil izključno zato, ker je zadolžen za povezovanje Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) z Morsom ter obveščanje ministra o dejavnostih na področju zaščite in reševanja. Oba sestanka, tako v Sarajevu kot na Cipru, pa sta bila namenjena razpravi o zaščiti in reševanju," zagotavljajo na Morsu. Kokalju kot sekretarju sicer pripada okoli 2.380 evrov bruto plače, a zaradi skrajšanega delovnika dejansko prejema le petino tega zneska.

Prišel prej, odšel pozneje

Kokalj je sicer na Ciper potoval za skoraj sto evrov dražje kot druga člana slovenske delegacije, pomočnik direktorja URSZR in strokovna sodelavka, zadolžena za mednarodno sodelovanje na URSZR, ki sta se prav tako udeležila tega srečanja vseh generalnih direktorjev za civilno zaščito Evropske unije. "Sekretar v kabinetu ministra je bil v delegacijo vključen naknadno, tik pred tem sestankom, zato tudi ni bilo več mogoče urediti letalske vozovnice za isti let kot za preostala člana delegacije. Prav tako niso potovali na isti liniji. Gospod Kokalj je letel iz Zagreba, druga člana pa z Dunaja, zato je bila letalska vozovnica gospoda Kokalja dražja," pojasnjujejo na Morsu. Obe službeni poti je Kokalju odobril državni sekretar na Morsu, ki naj bi Kokalja neuradno tudi sam dodal na seznam potnikov URSZR in podpisal potna naloga. S tem pa je Kokalju odobril tudi za okoli sto evrov več stroškov, ki naj bi jih sekretar iz ministrovega kabineta imel s prevozi v tujini v primerjavi z drugima članoma delegacije. Kokalju je pripadla tudi višja dnevnica za pot na Ciper. "Gospod Kokalj je imel višje stroške, ker je na sestanek moral odpotovati prej kot druga člana delegacije, ker je imel drug let in se je s Cipra prav tako vrnil pozneje," pravijo na Morsu.

Komentarjev 15
  • zic 19:04 31.januar 2013.

    verjetno ste vi, jajcopraskalci seznanjeni z vsem!!??

  • feferon 11:24 31.januar 2013.

    Dej začnite enkrat kartice štemplat. Če se vam zdi, da delate preveč ste neumni. Kaj ste pa dobrega naredili za to državo zadnje čase. NIČ!

  • dragec 10:30 31.januar 2013.

    na hojsevem ministrstvu delajo kar po - domače, lepo strankarsko, strokovno in versko, da nam samo bog lahko pomaga