Slovenija
20 ogledov

Na CNN o slovenskem bankrotu

Bankrot Shutterstock
Ugibanja, ali bo Slovenija naslednja v evroobmočju, ki bo padla. Pope: majhna ekonomija, ki zaradi velikosti ne bo pretresla temeljev monetarne unije.

Po padcu Cipra se v tujih medijih vrstijo ugibanja, katera država območja evra je naslednja, ki bo potrebovala evropsko pomoč. V zadnjem prispevku novinar CNN Richard Quest sprašuje finančnega analitika in makroekonomista pri Spotlight Ideas Stephena Popa, ali je naslednja država, ki bo bankrotirala, Slovenija.

Pope ugiba, da bi naslednja potencialna domina, ki bo padla, lahko bila majhna ekonomija v območju evra, ki zaradi svoje velikosti ne bo pretresla temejev monetarne unije. "Gre še za en primer, kjer imate relativno velik bančni sistem glede na BDP in šibko gospodarstvo," ugotavlja Pope.

Megleni ukrepi

Glede na zgodovino reševanja evroobmočja Pope pravi, da bi trgi radi videli, da bi nekdo na visokih pozicijah odkrito in pošteno povedal, kje so problemi in kako se jih bo reševalo. Namesto tega imamo proces z določenimi ukrepi, nato pa čez nekaj mesecev spet reševanje iste ekonomije.

Slovenija je po padcu Cipra svetovne medije polnila že večkrat. Le dan po odobritvi evropske pomoči tej otoški državi je novinar Washington Posta zapisal, da je Ciper že preteklost in da je naslednja država, ki bo potrebovala pomoč, Slovenija.

Komentarjev 28
  • Oxxo 21:42 04.april 2013.

    @Scott - Pozabil si napisati da lahko situacijo reši samo tvoj - eden in edini Führer...

  • Oxxo 21:41 04.april 2013.

    Pakiraj sebi JJ & CO in spokajte nekam... v Sloveniji so/ste taki kot ste naredili že preveč škode.

  • dragec 19:53 04.april 2013.

    bilo bi OK - z JJ in janševisti - naprej