Slovenija
56 ogledov

Na črnem trgu le 300 evrov

Ukradena listina na črnem trgu v Sloveniji dosega ceno 300 evrov. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Izgubo ali tatvino potnega lista morate prijaviti najkasneje v 8 dneh, drugače se poda predlog za uvedbo postopka o prekršku. Ukradena listina na črnem trgu v Sloveniji dosega ceno 300 evrov.
Na črno le 300 evrov
Glede na razpoložljive podatke slovenske policije se ukradeni potni listi na črnem trgu v Sloveniji lahko kupijo za ceno okoli 300 evrov.

Prejšnji teden smo poročali o primeru, ko je policija na mejnem prehodu v splitskem pristanišču prijela 46-letnega srbskega državljana, ki ga v Srbiji sumijo umora. Moški je ob izstopu iz Hrvaške pokazal ponarejen slovenski potni list. Tiskovna predstavnica policije Nuška Tavčar nam je zatrdila, da je bila policija o primeru obveščena. V nadaljevanju vam podajamo nekaj uporabnih nasvetov, če vam ukradejo potni list.

Prijaviti najkasneje v osmih dneh
Pogrešitev, izgubo ali tatvino potne listine v Sloveniji mora državljan takoj, če to ni mogoče, pa najpozneje v osmih dneh, naznaniti organu, pristojnemu za izdajo potnega lista, pri čemer navede tudi okoliščine pogrešitve. Naznanitev pogrešitve pa se lahko opravi tudi na diplomatsko-konzularnem predstavništvu RS v tujini.

Število zlorab upada
Skupno je bilo lani na mejnih prehodih v Sloveniji odkritih 793 zlorabljenih listin ali 10,4 odstotka manj kot leta 2008. Največkrat so bile zlorabljene listine Italije (103), Bolgarije (84) in Slovenije (75). Med zlorabljenimi listinami je bilo največ popolnih ponaredkov listin (536).

Če ga dobijo, ga uničijo
Ukraden potni list, ki ni bil zlorabljen, temveč zgolj najden v tujini, se posreduje upravni enoti stalnega prebivališča državljana, ki obvesti državljana o najdbi in mu potni list vrne. Če je državljan pravočasno naznanil pogrešitev potnega lista, se državljanu vrne fizično uničen potni list.

Če naznanitev pogrešitve ni bila izvedena, pa se vrne potni list, ki ima še vedno status veljavne potne listine. Če upravna enota posumi, da državljan ni izpolnil zakonske dolžnosti naznanitve pogrešitve v zakonsko določenem roku, se poda predlog za uvedbo postopka o prekršku. 

Kazenska enoletna veljavnost
Če posameznik izgubi ali mu ukradejo potni list, lahko po naznanitvi pogrešitve kadarkoli zaprosi za izdajo novega dokumenta. Pri tem pa velja, da v primeru, ko z listino ne ravna skladno z dolžno skrbnostjo, v primeru dveh pogrešitev v obdobju petih let lahko pridobi nov dokument s "kazensko" enoletno veljavnostjo, prav tako pa ob izdaji plača višjo upravno takso.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.