Slovenija
33 ogledov

Na črno večina romskega naselja

(Foto: Jerca Božič-Kranjec) Žurnal24 main
Včeraj je po naročilu inšpektorata za okolje in prostor pod gradbenimi stroji padla hiša – črna gradnja Damjana Hribarja. Na inšpektoratu dodajajo, da je na črno zgrajena večina Žabjaka.

Včeraj smo poročali o rušenju črne gradnje v romskem naselju Žabjak. Damjan Hribar bi moral nezakonito zgrajeno hišo, ki je nastala kot prizidek k njegovi hiši, po odločbi inšpektorata za okolje in prostor porušiti do letošnjega 3. avgusta. Po obisku inšpektorja je na ta dan sicer razkril streho, a je pri tem do danes tudi ostalo.

Iz republiškega inšpektorata za okolje in prostor iz Ljubljane so nam sporočili, da je objekt zgrajen na območju, na katerem gradnja po veljavnih predpisih ni mogoča, tako investitor gradbenega dovoljenja ne more pridobiti.

V letu 2009 je bilo v postopkih gradbene inšpekcije prisilno izvršenih 50 inšpekcijskih odločb – odstranitev objektov ali delov objektov, 400 so jih zavezanci izvršili sami.

Večina Žabjaka na nelegalnih tleh
Po navedbah inšpektorata je v delu romskega naselja Žabjak - Brezje večji del stavb zgrajen nelegalno, v drugem delu romskega naselja, pod cesto, pa je večina stavb zgrajenih zakonito. Gradbeni inšpektorji vodijo postopke v obeh delih naselja, inšpekcijske odločbe pa izvršujejo zavezanci sami ali pa so izvršene prisilno.

Zadnja prisilna odstranitev stanovanjske hiše v tem naselju je bila leta 2004, v letu 2006 so zavezanci v inšpekcijskem postopku sami odstranili dva objekta.

"V postopku gradbene inšpekcije je večji del objektov, število postopkov se stalno spreminja. V letu 2009 so bile za objekte v tem delu naselja izdane tri odločbe gradbene inšpekcije," so še dodali na inšpektoratu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.