Slovenija
1047 ogledov

Ministrstvo za zdravje poslalo navodila bolnišnicam glede prostega ponedeljka

Operacija
V nekaterih bolnišnicah na dan solidarnosti odpovedani posegi. Sindikat zdravnikov Fides temu nasprotuje.

V ponedeljek, 14. 8. 2023, na dan dan solidarnosti, bodo v UKC Ljubljana zagotovili vse zdravstvene storitve, ki so bile za ta dan predvidene, tako ambulantne kot hospitalne, so iz največje slovenske bolnišnice sporočili preko Fabebooka. "UKC Ljubljana izvaja solidarno dejavnost v vsem svojem delovanju, zato bomo solidarnost na ta dan v UKCL izrazili na način, da bomo opravili vse predvidene zdravstvene storitve za bolnike," sporočajo. 

Tudi Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana so sporočili, da bo obravnava bolnikov, ki so naročeni v ponedeljek, 14. avgusta, potekala kot običajno – po prvotnem načrtu dela inštituta, ki je bil določen, preden je državni zbor potrdil ukrep o dela prostem dnevu. "Če se zaradi izrednih okoliščin, ki so jih povzročile nedavne poplave, bolniki ne morejo udeležiti obravnave na OI, naj to sporočijo s klicem v klicni center na telefonsko številko 080 29 00, kjer jim bodo dodelili nov termin," sporočajo. 

Iz ministrstva za zdravje so vsem javnozdravstvenim zavodom poslali navodila o delu na uzakonjen dela prost dan. "Menimo, da je z vidika zdravstva dan solidarnosti najbolje izkoriščen v opravljanju zdravstvenih storitev, saj tako sodržavljanom pomagamo izpolniti njihove zdravstvene potrebe in preprečimo dodatno podaljševanje čakalnih dob," so zapisali. 

Javne zdravstvene zavode in koncesionarje v javni zdravstveni mreži so ob tem pozvali, naj naročenih pacientov ne odjavljajo. "Delo organizirajte tako, da bo za ponedeljek naročene programe možno izvesti, pri čemer upoštevajte delovno pravno zakonodajo v zvezi z odreditvijo nadur in plačilom dodatkov na dan, ki je z zakonom določen kot dela prost dan," so dodali. 

Ministrstvo za zdravje še predlaga, da se zdravstvenim delavcem, ki so bili neposredno prizadeti v poplavah, kljub zgoraj napisanemu vseeno omogoči prost dan.

V Celju kot na praznični dan

Iz splošnih bolnišnic Celje in Jesenice so medtem sporočili, da bodo na dan solidarnosti organizirali delo kot na druge praznične oziroma dela proste dni. To pomeni, da bodo vsi naročeni zdravstveni pregledi za ta dan odpovedani, o čemer bo osebje bolnišnice tudi obvestilo paciente. "Nadomestne termine bodo pacienti prejeli v prihodnjih dneh," so zapisali v Splošni bolnišnici Celje.

"Protestiram proti odločitvi vodstva celjske bolnice o delu na solidarnostni dan. Menim, da mora biti bolnišnica v teh kriznih razmerah odprta. Z odločitvijo vodstva se bo zdravstveno stanje samo še bolj zaostrilo," je na celjsko bolnišnico danes pisal Samo Fakin, član sveta zavoda, pismo pa je v vednost poslal tudi na ministrstvo za zdravje.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) vse zdravstvene delavce in vodstva vseh javnih zdravstvenih zavodov pozivajo, da se v znak solidarnosti 14. avgusta organizira delo tako, kot je bilo prvotno načrtovano. Kot so izpostavili, so zdravstveni delavci družbeno bolj koristni na svojem delovnem mestu, saj bodo s tem najbolj pomagali prizadetim v poplavah in bolnim.

Na Jesenicah prenaročanje

V jeseniški splošni bolnišnici bodo večino načrtovanih ambulantnih in hospitalnih obravnav prenaročili na nove termine, vse nujne dejavnosti pa bodo potekale nemoteno. Po katastrofalnih poplavah, ki so prizadele Slovenijo čez vikend, na Jesenicah sicer beležijo povečan obiska pacientov iz Spodnje Gorenjske in okolice Ljubljane ter Posočja.

V Zdravstvenem domu (ZD) Idrija so nekatere paciente s prazničnega ponedeljka prenaročili že na ta teden, za druge bodo zagotovili nadomestne termine na katerega od prihodnjih dni.

V ptujski bolnišnici bodo v ponedeljek, 14. avgusta, delo organizirali tako kot na druge praznične oziroma dela proste dni. Kot so sporočili iz SB Ptuj, morajo spoštovati včeraj sprejeto novelo.

 

 

 

Komentarjev 3
  • pepca 14:01 10.avgust 2023.

    Žalostno, da si vlada dovoli v taki situaciji, ko bi morali vsi opraviti več dela ali vsaj prispeati vsaj enodnevni zaslužćek za prizadete v poplavah, vlada dovoli "solidarnostni" dan. Kje je pamet izgubila zdrav razum. Da jih ni sram - ...prikaži več če bi to vedeli ne jaz in ne velika večina državljanov, zagotovo ne bi volilo Goloba . Janša si kaj takega zagotovo ne bi dovolil. ŠE ENKRAT, SRAM NAJ JIH BO, tudi g. Mesce, ministra za delo, da ni upal prepričati vlade, da ta odločitev ni primerna. Torej, važno

  • Ender3 12:02 10.avgust 2023.

    Nekateri v zdravstvu to solidarnost razumejo kot, «dolce far niente». Manj, ko delaš manj materialnih stroškov imaš. Kaga zdravega sploh zanimajo čakalne vrste ? Če bi imeli željo bi lahko solidarno organizirali brezplačni operativni programski dan kot, gesto za tiste, ...prikaži več ki so na čakalni vrsti. Ne, raje se prilagodijo prazničnemu nedelavniku..