Slovenija
6888 ogledov

Podatki o okužbah: Na dobri poti, da premaknemo še kakšen mejnik

Covid-19 Profimedia
Sodeč po številu izdanih TAN kod se dobre novice, ko gre za potrjene okužbe, nadaljujejo. Znižujeta se tako 14-dnevna incidenca kot povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh.

Epidemija se počasi, a vztrajno umirja. Podatki o izdanih TAN kodah za sredo kažejo, da je bilo izdanih 418 kod kot prejšnjo sredo. Padec v številu izdanih TAN kod v primerjavi s tednom pred tem lahko spremljamo že zadnjih 14 dni. 

Včeraj je bilo izdanih 1529 TAN kod, kar pomeni, da se bo zelo verjetno število novih potrjenih primerov okužb gibalo okoli 1.700. Spodbudno je, da se znižuje tudi odstotek pozitivnih testov PCR. V torek je tako prvič po 21. oktobru padel pod 30 odstotkov. V teh dneh lahko tako pričakujemo, da bo padel še kakšen mejnik v pozitivno smer. 

Na žalost pa še vedno beležimo vsak dan veliko število smrti. Od ponedeljka do srede v tem tednu kar 51.

V bolnišnicah je trenutno manj kot tisoč bolnikov s covidom-19, 259 jih potrebuje zdravljenje v enotah intenzivne terapije. Vodja intenzivne enote na infekcijski kliniki v UKC Ljubljana, dr. Matjaž Jereb je v sredo povedal, da bo za umiritev razmer v bolnišnicah potrebnega več časa. Pričakuje, da bo konec decembra zdravljenje v intenzivnih enotah še vedno potrebovalo okoli 120 pacientov. 

Po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja lahko v zdravstvo pričakujemo vrnitev v neke normalne okvire šele, ko se bo število zasedenih postelj s covid bolniki spustilo pod 300. Poudaril je tudi na nujnost cepljenja, predvsem v starostni kategoriji nad 50 let bi po njegovem mnenju moral biti cilj 100-odstotna precepljenost. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • rd2dmk2 09:28 09.december 2021.

    a Poklukarja še kar tiščijo cepiva v špajzi, ki jim počasi se izteka rok uporabe ? raje naj si prebere poročilo WHO glede cepljenja in pa hitrih testov, da ne bo pred mikrofonom spet nevednež izpadel.. mogoče pa poklukarja sedaj ...prikaži večj bi bilo treba prestavit na ministrstvo za novo gradnje, tam ima namreč veliko perspektiv.

  • PaPajapopi 08:01 09.december 2021.

    TAKOJ NEHAJTE Z TEM PISANJEM O COVID SRANJU ! ! !

  • Gandi123 07:12 09.december 2021.

    Ali po uradni evidenci sploh še obstaja "navadna" smrt, ali vsi umrejo zaradi covida?