Slovenija
74 ogledov

Na Dobu dobili 174 novih postelj

Dob zapor
1/18
Boštjan Tacol
Na Dobu so danes odprli sodobno opremljena bivalna bloka s skupaj 174 posteljami. Povezava med osebjem in zaporniki bo tudi elektronska.

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob so danes odprli sodobno opremljena bivalna bloka s skupaj 174 posteljami, s katerima so rešili perečo prezasedenost te ustanove. Slovenija bo tako z naložbo v znesku 12 milijonov evrov primerljiva z najbolj urejenimi evropskimi zapori, je ob odprtju dejal minister Aleš Zalar.

Po besedah pravosodnega ministra Zalarja je takih sodobno urejenih zaporov v Evropi malo, mogoče le kje na Norveškem. Novi dobski zaporniški kompleks namreč omogoča obsojencem maksimalno zasebnost. Novi prostori so tudi izredno ekonomično izrabljeni in razrešujejo dosedanji problem prenapolnjenih sob, je povedal.

Med drugim bo povezava med obsojencem in osebjem neprestana in ne le fizična, temveč tudi elektronska, prek domofona. Tako bo življenje v novem kompleksu potekalo brez neposrednega nadzora, Zalar pa je ob tem poudaril, da je prepričan, da bo kompleks lahko služil kot zgled in model urejanja tovrstnih prostorov doma in v tujini.

 

Rešena bo prostorska stiska

Kot je povedal direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Dušan Valentinčič, pa bodo lahko – potem ko so z odprtjem novega kompleksa razrešili prostorsko stisko na Dobu – začeli urejati zadeve v ljubljanskih prenapolnjenih zaporih. Mogoče bodo tudi kakšnega tamkajšnjega obsojenca preselili na Dob.

Kakšnih posebnih meril glede selitve posameznikov nimajo oziroma se ti lahko preselijo celo na lastno željo, je pojasnil. Novega osebja pa zaradi novih pridobitev ne bodo potrebovali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.