Slovenija
31 ogledov

Na Dobu začeli in končali stavko

Zapor Dob Boštjan Tacol Največji slovenski zapor
Zaposleni v gospodarski enoti Javnega gospodarskega zavoda (JGZ) Pohorje, ki delajo v Zavodu za prestajanje kazni zapora na Dobu, so zjutraj začeli stavko, ob 14. uri pa so jo zaključili, saj so bile izpoljnene stavkovne zahteve.

Zanjo so se odločili kljub temu, da je vlada v četrtek s prerazporeditvijo sredstev zagotovila sredstva za izplačilo marčevskih plač. Vlada pa je na današnji dopisni seji dala soglasje k programu dela in finančnemu načrtu omenjenega zavoda ter tako zagotovila denar za plače.

Kot so sporočili z vlade, bo država s financiranjem v prvem polletju ohranila izvajanje dejavnosti v JGZ Pohorje in s tem zagotovila ustrezne pogoje za izvajanje poslanstva zaposlovanja oseb na prestajanju kazni. Program dela pa do prestrukturiranja predvideva zaposlitev 62 civilnih delavcev in do 150 obsojencev.

Navedeni program predvideva tudi sofinanciranje dejavnosti iz državnega proračuna v višini milijon evrov, s čimer bodo zagotovili nemoteno proizvodnjo in zaposlovanje obsojencev ter plačilo vsem zaposlenim in obsojencem, so še sporočili z vlade.

Stavkali bodo do izplačila zaostalih plač

Na današnji in četrtkov ukrep, s katerim je vlada prerazporedila sredstva za izplačilo zaostalih plač zaposlenim v JGZ Pohorje, se je danes odzval predsednik osnovne organizacije dobskega sindikata Mitja Jeras. Dejal je, da gre zgolj za prve korake pri reševanju zapleta s plačami.

Hkrati je napovedal, da bodo stavkali vse dokler civilni delavci ne dobijo denarja na svoje račune. To pomeni, da bodo danes stavkali do 15. ure in po potrebi stavko v ponedeljek nadaljevali, je pojasnil.

Obljuba: Zaostali plači še danes

Po Jerasovih besedah 63 civilnih delavcev, ki so javni uslužbenci, ni dobilo plač za februar in marec, približno 120 zaposlenih obsojencev pa za marec. Za stavko so se davi odločili kljub četrtkovemu vladnemu ukrepu, je še povedal Jeras. Po besedah v. d. direktorja JGZ Pohorje Janeza Strmoleta pa se bodo trudili obe zaostali plači izplačati še danes.

Direktor: Lahko pride do varnostnih zapletov

Kot je dejal direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora na Dobu Jože Podržaj, je na Dobu prišlo do izredno problematičnega stanja tudi glede varnosti. Saj bo, če obsojenci ne bodo delali in za svoje delo dobili plačila, poleg ekonomske škode lahko prišlo tudi do hujših varnostnih zapletov, je še opozoril.

JGZ Pohorje posluje v okviru Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob in omogoča delo več kot tretjini tam zaprtih oseb, ki se ukvarjajo z obdelavo aluminija za izdelavo gasilske opreme. Finančna sredstva zagotavljata država in ministrstvo za pravosodje na proračunskih postavkah za potrebe zaposlovanja zapornikov.

Stavka ob 14. uri zaključena

Ker so bila sredstva za izplačilo plač za februar in marec zagotovljena, je stavkovni odbor sindikata stavko prekinil.

Komentarjev 1
  • privat 07:34 06.april 2013.

    Pa kdo je mislil da lahko dela tako?? Kdo je odgovoren za neizplačila?? Gremo politiki je...mu mater..kaj ni tega že dost!! Kaj boste zdaj še zapornike kradli in pošiljali denar v davčne oaze??