Slovenija
12 ogledov

Na Dolenjskem težave s pitno vodo

Vodo iz pipe, ki je zdravstveno neustrezna, je treba za uživanje prekuhati in up Žurnal24 main
Voda na območju Brežic je morda onesnažena. Številni imajo namreč prebavne motnje, nekaj otrok je bilo celo hospitaliziranih.

Kot so sporočili z novomeške policijske uprave, brežiški policisti in kriminalisti zbirajo obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja onesnaženja pitne vode.

Povedano bolj preprosto: nemalo motenj so zabeležili uporabniki vodovodnega zajetja na območju Cerkelj ob Krki, nekaj otrok je bilo hospitaliziranih, precej pa jih je ostalo nekaj dni doma zaradi slabosti in prebavnih motenj. Na navedenem območju naj bi potekal dvojni vodovod – javni in vaški.

Inšpektorji zavoda za zdravstveno varstvo so že v začetku septembra vzeli vzorce vode, vzporedno pa so vzorce vode zavarovali tudi kriminalistični tehniki. Epidemiologinja Alenka Skaza je za STA pojasnila, da v omenjenem primeru ne gre za epidemijo, temveč za posledice kontaktne okužbe s tako imenovanim nora virusom, ki povzroča kratkotrajne prebavne težave.

Tovrstne težave so ugotovili pri 19 od 255 otrok v tamkajšnji osnovni šoli, v vzorcih vode so doslej zaznali le bakterije fekalnega izvora, medtem ko preiskava morebitne virusne okužbe vode še ni zaključena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.