Slovenija
36 ogledov

Na dom čakajo tudi sedem let

Adi Černič je soba v domu za starejše občane bolj všeč kot domača dnevna soba. Žurnal24 main
˝Na mesto v domu sem čakala skoraj pet let,˝ je povedala Ada Črnič, stanovalka doma starejših občanov Ljubljana Moste - Polje.

Po njenih besedah je dom dober, z raznoliko hrano, lepo okolico in prijaznim osebjem. Edina hiba je njegova starost. ˝Imam svojo sobo, ki je lepša kot domača dnevna,˝ je dejala Črničeva, ki je v domu osem mesecev in v sklopu doma obiskuje vaje za spomin, telovadbo in pevske vaje.

V MOL 14.898 postelj

˝Po evidenci Skupnosti socialnih zavodov čaka na sprejem v dom na območju Mestne občine Ljubljana (MOL) 7.560 starejših,˝ so nam sporočili z ministrtva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). Po njihovih ocenah v celotni državi čaka na dom 17.800 ljudi, vendar se za takojšen sprejem zanima le približno ena tretjina, ostanek predstavljajo tako imenovane prošnje na zalogo.

© grafika Žurnal24

 
˝V ljubljanskih domovih je na voljo 14.898 mest, ki so vsa zasedena,˝ so povedali na MDDSZ. Po njihovih podatkih so čakalne dobe najdaljše v Ljubljani in Mariboru. V ljubljanskih domovih za starejše občane pa so povedali, da ostareli, ki ne potrebujejo dodatne zdravstvene nege na enoposteljno sobo čakajo tudi do sedem let. Za dvoposteljno sobo čakajo nekje do treh let. Ostareli, ki potrebujejo dodatno zdravstveno nego, pa na dom čakajo najmanj eno leto.

 

Mini intervju: Angelca Žiberna, predsednica Sveta za vprašanja na MOL

Kakšna je problematika domov za starejše občane?
Zdravstvo ne daje pozornosti zdravstveni negi na domu, zato ljudje silijo v domove. V Ljubljani je ogromno čakajočih, ki na dom čakajo tudi po več let, saj zanje ni prostora. V Ljubljani nismo gradili novih domov kar dvajset let in je zato zdaj ta pojav zelo poudarjen.

Kaj lahko pričakujemo v prihodnosti?

Država se je odpovedala sofinanciranju gradnje domov in vse predala zasebnemu sektorju, kar pomeni, da bodo cene domov še višje. Danes imamo v domovih večinoma kadre z nižjo izobrazbo in treba bo dvigniti tudi te standarde.

Tudi 30 evrov na dan
Cena za stanovalce, ki potrebujejo manjši obseg neposredne pomoči, se na območju MOL giba med 14,45 in 17,40 evra na dan, odvisno od sobe. Za ljudi, ki potrebujejo največ oskrbe, pa se dnevna cena lahko dvigne tudi na več kot trideset evrov. Ker se po naših izračunih mesečna cena doma giba nekje med 430 in 900 evri, smo MDDSZ vprašali, kdo plačuje razliko, če je povprečna neto pokojnina v Sloveniji letos junija znašala 629,63 evra. Po navedbah ministrstva mora storitve plačati stanovalec doma za ostarele ali pa zavezanci, ki so najpogosteje njihovi sorodniki. ˝Če prispevek upravičenca in zavezanca ali zavezancev ne zadostuje za pokritje oskrbnih stroškov, mora po zakonu o socialnem varstvu (ZSV) razliko odplačati občina oziroma država,˝ so povedali na MDDSZ. ˝Po ZSV pa se center za socialno delo na pobudo upravičenca lahko odloči o delni ali celotni oprostitvi plačila,˝ so dodali.

V gradnji in v načrtu

Zadnji nov dom v Ljubljani je bil odprt na Fužinah leta 2005, v njem pa je prostora za 171 starejših. ˝Trenutno že poteka gradnja Centra starejših Trnovo s 60 oskrbovanimi stanovanji, domom starejših z 98 sobami za 160 oskrbovancev in spremljajočim programom,˝ je povedala Jožka Hegler , direktorica Javnega stanovanjskega sklada MOL. Dom bo vseljiv leta 2009, v skladu načrtujejo še gradnjo 60 oskrbovanih stanovanj ob Domu starejših občanov Šiška. ˝Na MDDSZ je do konca leta podaljšan razpis za podelitve koncesij za 450 mest za starejše občane na območju MOL,˝ so še sporočili z MOL.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.