Slovenija
17 ogledov

Na dopust v bolnico

otrok v bolnišnici Shutterstock
ZZZS lahko kaznuje tudi zdravnika, če ta zavarovancu omogoči pravice, do katerih ni upravičen.

Da starši ob hospitalizaciji otroka niso nujno upravičeni do nege otroka oziroma bolniške odsotnosti iz službe, ni novost. A iz primerov dveh staršev (pravi imeni sta znani uredništvu), ki ju objavljamo zgoraj, je mogoče sklepati, da nekateri bodisi iščejo "bližnjice" ali pa jim pri tem pomagajo zdravniki.

Včasih ne gre drugače

Ali starši, pa tudi zdravniki, kdaj ubirajo bližnjice, smo povprašali pediatrinjo Ajdo Cimperman. Kot pravi, ima s starši zelo različne izkušnje. "Nekateri še takrat ne vzamejo bolniške, ko bi jo morali, in pošiljajo otroke v vrtec, ker se bojijo delodajalcev. Veliko je brezposelnih, ki ne potrebujejo bolniške, med temi pa so tudi izjeme, ki iščejo vse mogoče poti, da bi dobili bolniško," pravi Cimpermanova. Ob tem dodaja, da je število pravil, ki jih morajo zdravniki na primarni ravni upoštevati in njihovo izvajanje podrejati nadzoru, neznosno.

"Tudi sama sem že imela primer, ko smo staršu odobrili tako bivanje v bolnišnici kot nego otroka. A to lahko s kolegi s pediatrične bolnišnice kadarkoli utemeljimo. Ne gre za to, kako dober ali slab je zdravnik. Bodisi se vsi držimo pravil ali pa se jih ne," pravi Cimpermanova.

Ni neupravičeno

Nena Kopčavar Guček, specialistka družinske medicine, poudarja, da je treba včasih premisliti, ali nam dopust res pomeni toliko, da bi morali namesto tega iskati možnost bolniške odsotnosti. Za Katjin primer pa pravi, da bi se ji lahko težave z želodcem zaradi zaskrbljenosti ob otrokovi hospitalizaciji dejansko tako poslabšale, da bi potrebovala bolniško. "Pri tem nikogar ne zagovarjam. Gre pa za strokovno povsem mogoče situacije," zaključuje.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Pravica. Starš lahko z otrokom biva v bolnišnici, a ima pravico do kritja stroškov nastanitve in prehrane, ne pa tudi nege otroka (torej odsotnosti z dela).

* Izjeme. Do sobivanja in tudi nege za otroka je starš upravičen v primerih, ko gre za težke možganske okvare, rakava obolenja ali druga huda poslabšanja stanja, če to predlaga strokovni kolegij za pediatrijo kliničnega centra.

* Rešitev. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za primere, ko staršu nega poleg bivanja v bolnišnici ne pripada, predlagajo dopust ali druge možnosti v okviru delovnopravne zakonodaje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.