Slovenija
820 ogledov

Zagorelo na deponiji, požar se je razširil na bližnji gozd

Gasilci 112
Požar pod nadzorom, čeprav bodo gasili pozno v noč.

Popoldne, okoli 15.ure je zagorelo v zbirnem centru za embalažo v Dragonji. Kot je za STA povedal direktor družbe Okolje Piran Gašpar Gašpar Mišič, je požar gasilcem uspelo omejite. Dim se širi proti vasem, zato prebivalcem svetujejo, na se zadržujejo doma in zapiraj okna.

Gašpar Mišič, ki se trenutno nahaja na kraju požara, je pojasnil, da je zagorelo na eni od zbirnih ploščadi ob nekdanji deponiji, kjer zbirajo kartonasto in plastično embalažo. Del odloženega materiala je zgorel, ponekod pa še vedno tli.

"Zaradi goreče plastike je zadeva zoprna za gašenje, hkrati se vali črn smrdeč dim. Zdaj se je sicer veter nekoliko umiril, tako da se dim dviguje v nebo, sprva pa ga je neslo proti vasi Sveti Peter in naprej proti Krkavčam," je opisal Gašpar Mišič.

Kaj je vzrok?

V neposredni bližini požara sicer ni hiš, prav tako dim ne ovira čezmejnega prometa na mejnem prehodu Dragonja, je pojasnil.

Požar poskušajo omejiti tudi z odstranjevanjem embalaže s požarišča, odvažajo pa jo tako z gasilskimi vozili kot bagerji. Predvsem pa želijo preprečiti, da bi se ogenj razširil na bližnja drevesa.

Vzroka požara še ne poznajo, Gašpar Mišič pa meni, da je šlo verjetno za samovžig. "Ljudje marsikaj odložijo v odpadke, lahko so med njimi tudi lahko vnetljive stvari, ki se po urah na vročem soncu lahko vnamejo. Naš dežurni sodelavec je opazil dim in takoj poklical gasilce, ki so se nemudoma odzvali. Piranskim gasilcem pomagajo tudi gasilci iz drugih krajev," je še navedel direktor komunalnega podjetja.

 

Komentarjev 1
  • Jambor 18:38 19.julij 2019.

    Že nekaj let se zbira odpadna embalaža. Deponiije, ena za drugo, pa so se začela prižigati v zadnjem letu-dveh. Torej je to trend zadnjih dveh let. Ne mine mesec, da ne zagori vsaj eno. In po vsem tem času s ...prikaži več "kriva" gospodinjstva, zaradi oddanih odpadkov. Pa kdo ima tu koga za norca? Kratkomalo, smeti odpeljejo, jih deponirajo, pokasirajo, potem pa ne vedo kam z njimi. Najlažje je malo "podkurit" in se naj drugi "navidezno razmnožujejo" s smetmi. Okoljsko ministrstvo bi tu moralo ukrepati takoj,