Slovenija
32 ogledov

Na dražbi uspeli, a ostali brez

ljubljana 25.03.10, celovski dvori, novo naselje, zakljucna dela, foto: anze pet Anže Petkovšek
Le še pogodbo bi morali podpisati, pa bi postali lastniki stanovanj. A ker jih je NLB prenesla na slabo banko, je prodaja padla v vodo.

"Po nekaj krogih, kjer smo ponudniki oddajali svoje ponudbe in dražili stanovanja, sem na koncu ostal najboljši ponudnik za izbrano stanovanje. Bil sem izbran in postopek je bil zaključen. Vmes sem jih nekajkrat poklical in jih vprašal, kako kaže s podpisom pogodbe. Rekli so mi, da čakajo pisno soglasje banke NLB in da me bodo nato pozvali k podpisu. Dejali so tudi, da ustno soglasje že imajo, da je cena za banko upnico sprejemljiva in da le čakajo pisno soglasje," nam je sporočil bralec, ki se bo moral za trisobno stanovanje v Celovških dvorih, za katerega je bil pripravljen odšteti okrog 120 tisočakov, obrisati pod nosom. V paketu slabih terjatev, ki so sredi decembra romale z NLB na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), tako imenovano slabo banko, so bila namreč tudi stanovanja v Celovških dvorih.

Do pogodbe le srečneži

"Stečajni upravitelj bo lahko podpisal pogodbe z vsemi tistimi kupci stanovanj, za katere je prejel soglasje NLB do prenosa terjatev na DUTB," so pojasnili na naši največji banki in dodali, da je slaba banka s prenosom terjatev postala tudi novi upnik: "Vsi postopki v zvezi s  temi nepremičninami, tudi odločitve o realizaciji prodajnih aktivnosti, so še vedno v izključni pristojnosti stečajnega upravitelja, ki pa mora pridobiti ustrezna soglasja DUTB kot novega ločitvenega upnika."

Za pojasnila o številu kupo-prodajnih pogodb, ki so bile po zadnji dražbi stanovanj podpisane, in številu stanovanj, ki jih je v NLB-jevem paketu prejela slaba banka, smo želeli povprašati stečajnega upravitelja Vegrada AM Bojana Klenovška, a nam ga ni uspelo priklicati.

"Na trg, ko bo čas za to"

Slaba banka konkretnih primerov upravljanja prenesenega premoženja ne komentira – s tem bi ogrozili naš osnovni cilj, da v državni proračun povrnemo kar največ davkoplačevalskega denarja, pravijo. "Da bi ta cilj dosegli, bomo delovali za optimizacijo vrednosti vsega premoženja, tudi nepremičnin, in za njihovo prodajo, ko bomo presodili, da so razmere na trgu primerne. Prodaja na trgu, kjer je zelo malo kupcev, kar posledično pomeni zelo nizke tržne cene, zagotovo ni v skladu z našim osnovnim ciljem," so poudarili na DUTB.     

Komentarjev 6
  • David Starina 13:31 13.januar 2014.

    NLB že ve. Od slabe banke bodo dobili več za stanovanje, kot bi dobili od kupca. Torej, zakaj bi kupcu prodali stanovanje po tržni ceni, če lahko davkoplačevalcem za isto stanovanje poberejo nekajkrat toliko?

  • sreca 12:24 13.januar 2014.

    Nisem pravnik, vendar mi nekaj ni jasno. Kdo je lastnik stanovanj? Kdo ima vpisano hipoteko? Če uradno v zemljiški knjigi ni bil prenesena obremenitev na slabo banko, potem mora dati izbrisnico hipoteke NLB. Tako, da bi morala NLB dati odškodnino ...prikaži večno stečajniku, ker je le ta imel stroške z prodajo in je ni mogel realizirati.

  • YASSIR 12:12 13.januar 2014.

    Zanimiva povezava če koga zanima kateri indeks je v zadnjem letu pridobil skoraj 80%pojdite na spodnji linkhttp://www.denarinfinance.com/?page_id=112in na vrhu tabele stolpec letos kliknite na puščico navzdol in se bo sortiralo