Slovenija
20 ogledov

Na DUTB vztrajajo: "Ravnali smo gospodarno"

DUTB Anže Petkovšek
Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) revizijsko poročilo za "zelo turbulentno" leto 2013 jemlje zelo resno in kot konstruktivno povratno informacijo delovanja, odzivno poročilo bo pripravila čim prej, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson.

Pogreša pa skupno oceno učinkovitosti DUTB - ali so dosegli cilj, torej omogočili dokapitalizacijo dveh najpomembnejših bank v državi, ki so bile v zelo slabem položaju. To bi bilo potrebno za končno oceno, ali je bil denar prav porabljen, je glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson komentiral očitke računskega sodišča.

Glede najemanja zunanjih svetovalcev in neuporabe postopkov javnega naročanja v DUTB na podlagi pravnih mnenj vztrajajo, da je za te pogodbe veljala zakonska izjema.

"Dodatne stroške so povzročile spremembe vladnih usmeritev"

Trdijo, da so pred najemom svetovalcev zbrali konkurenčne ponudbe, kar so dokazovali tudi računskemu sodišču, a računsko sodišče tega v poročilu ni upoštevalo, pravi Mansson.

Vztraja, da so ravnali gospodarno. Dodatne stroške - po navedbah DUTB okoli 3,1 milijona evrov - so povzročile predvsem spremembe v usmeritvah vlade, kako se bo saniralo banke in kdaj bodo terjatve prenesene.

"Nekatere storitve je težko opredmetiti"

Kategorično zanikajo, da kakšne plačane storitve ne bi bile izvedene, glede sledljivosti pa pravijo, da je določene storitve (kot so svetovanje pri dnevnih operacijah, sodelovanje na določenih sestankih ipd.) težko opredmetiti.

Glede tajnosti dokumentacije v DUTB pravijo, da so računskemu sodišču dostavili vse dokumente, brez prikrivanja podatkov, in da niso pristojni odločati o umiku oznake zaupnosti. Opozarjajo pa, da bi javno razkritje določenih podatkov lahko povzročilo znižanje vrednosti premoženja.

Komentarjev 1
  • puksicd 21:10 04.marec 2015.

    Te idiote iz DUTB je treba ukinit! Kakšno sprenevedanje! Dokazane so jim bile nepravilnosti, nesmotrnosti, uhajanje denarja ipd, prasci pokvarjeni pa se ob tem še delajo norca in lažejo, da so "ravnali gospodarno". Tukaj se poraja vprašanje, kako dolgo bomo ...prikaži več ljudje lahko zadržali apatijo ... ne več dolgo in vsi ti bodo, ko se bo ljudem dokončno utrgalo, bežali!