Slovenija
26 ogledov

Na Facebook po vašo telefonsko

Mark Zuckerberg, ustanovitelj Facebooka, se znova otepa kritik, da izrablja zaup Žurnal24 main
Facebook. Razvijalci in upravljavci spletnih strani bodo na ogorčenje mnogih imeli dostop do osebnih podatkov, kot so naslovi in telefonske številke. Informacijska pooblaščenka. Ne zavedamo se posledic.

Največje spletno socialno omrežje na svetu Facebook je svojo namero objavilo zelo na tiho, kar prek ene od programerskih blogovskih strani. V družbi menijo, da bo novost koristna tudi za uporabnike, saj bodo svoje podatke kar iz Facebooka prenašali v različne formularje spletnih nakupovalnih strani.

Ljudje se premalo zavedamo, da glavni problem ni Facebook, temveč mi sami, saj smo preveč lahkomiselni. Danes, ko je socialni inženiring tako pomemben, je Facebook glavni način za zbiranje podatkov o nekom.
Nataša Pirc Musar

Kot pojasnjujejo, bo moral uporabnik s posredovanjem podatkov soglašati, vendar pa to ni zaustavilo kritikov, ki opozarjajo, da številni uporabniki takšna dovoljenja "delijo" nepremišljeno, s čimer so na dosegu miške za spletne prevarante, krajo gesel in druge zlorabe.

S tem se strinja tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. "Apeliram na razsodnost uporabnikov. Facebook je postal glavno orodje vseh, ki se danes ukvarjajo s socialnim inženiringom, saj prek njega dostopajo do številnih podatkov o posamezniku. Sama na socialnem omrežju nikoli ne bi objavila domače telefonske številke in naslova, tudi e-naslova ne, čeprav je slednje pogoj, da se sploh lahko prijaviš v Facebook," pravi Pirc Musarjeva in  uporabnikom polaga na srce, naj si odprejo spletno mesto Openbook.org. Na njem lahko vsak uporabnik preveri, ali in kaj na Facebooku je o njem javno dostopno. "Open book je osnova za vse, ki se ukvarjajo s zbiranjem informacij o posamezniku, in moj nasvet je, naj vsak prek te strani preveri, katere podatke o njem lahko bere ves svet."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.