Slovenija
39 ogledov

Na Facebooku se sme agitirati

razno 28.08.13. druzabna omrezja, internet, facebook, foto: shutterstock Shutterstock
Kljub volilnemu molku, ki se bo začel opolnoči, je na zasebnih profilih na Facebooku tudi jutri in v nedeljo dovoljena agitacija.

Stališče ministrstva za notranje zadeve je sicer, da pravila o volilnem molku veljajo tudi za spletna omrežja kot sta Twitter in Facebook. To pomeni, da je tudi tam od danes opolnoči do nedelje ob 19. uri prepovedana vsaka oblika oglaševanja in druge propagande, katere namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju. 

Zasebni profili so razred zase

Ob tem pa na ministrstvu dodajajo, da je "Urad informacijskega pooblaščenca sprejel stališče, da gre v primeru zasebnega Facebook profila za "zasebno komunikacijo, saj je uporabnik svoj profil zaprl, tako da ga lahko vidijo le njegovi prijatelji." Pri tem je vseeno, koliko ima prijateljev oziroma koliko jih je lahko prebralo uporabnikov zapis. "V tem primeru gre za zasebno interno komunikacijo in s tem za zasebno pravno razmerje, v katerega se ne more vmešavati država. Objaviti nekaj na zaprtem profilu je, kot da bi ta uporabnik na dan volitev tem prijateljem telefoniral." Stvar pa je „povsem drugačna, če gre za odprt, javni profil na Facebooku, ki nagovarja neznano število ljudi."

Na ministrstvu za notranje zadeve pravijo, da ni enoznačnega odgovora, kaj na Facebooku je kršitev volilnega molka ter da inšpektorat okoliščine vsake domnevne kršitve presoja posebej. 

Večina kršitev je še po starem

Kršitve volilnega molka na socialnih omrežjih so med prijavami sicer še v manjšini. Ob zadnjih volitvah v državni zbor jih je bilo 19 od skupaj 179 prijav, na letošnjih evropskih volitvah 4 od 40, na referendumu o arhivih pa ena od 15. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.