Slovenija
37 ogledov

Na gimnazijah je vse manj dijakov

Dijaki se po besedah ravnateljice Srednje šole Metlika celo pritožujejo nad pona Žurnal24 main
Vpis. Kmalu preizkusi nadarjenosti dijakov. Število vpisov na tehniške smeri že nekaj let raste.

Od 1. marca bo potekalo preverjanje sposobnosti na športnih oddelkih gimnazij. Vpis vanje se sicer že od leta 2007 zmanjšuje.

Koalicija bi ukinjala mesta

Število dijakov se zmanjšuje na račun vpisa v nižje in srednje poklicne šole. Kljub temu so koalicijske stranke v svojo pogodbo zapisale, da bodo omejevali število mest na gimnazijah in spodbujali vpis na strokovne šole. Na šolskem ministrstvu sicer pravijo, da k povečanemu vpisu pripomorejo predvsem različne akcije, s katerimi se “oblikuje zavest o pomenu in ugledu poklica, ki ga pridobijo po programih srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja”. Dodajajo, da so pomembni tudi spremenjeni vpisni pogoji na univerze in delo svetovalnih služb na šolah.

Komentarjev 1
  • radiator 20:36 19.februar 2012.

    Vse preveč pomena se daje splošni gimnaziji in otroci tako dobivajo ideje, da so nekaj več. Upam, da se bo nadaljeval trend povečanega vpisa na tehniške šole. Posebaj na strokovne gimnazije(tehniška). Da ne bo nesporazuma, nimam nič proti splošni, ...prikaži več klasični gimanziji, samo stvari so nekoliko ušle kontroli.