Slovenija
3765 ogledov

Na Gorenjskem plaz odnesel deskarja

Plaz
1/2
Na južnem pobočju Vrtače v Karavankah je danes dopoldan snežni plaz odnesel turnega smučarja oz. deskarja.

Ker je imel pri sebi plazovni nahrbtnik, so ga gorski reševalci lahko locirali in rešili, kljub temu pa je utrpel telesne poškodbe. Gorenjski policisti so ob tem znova opozorili obiskovalce gora na veliko previdnost pred plazovi.

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, se je dogodek zgodil na plazovitem južnem pobočju Vrtače. V kritičnem trenutku nekaj po 9. uri so se na območju zadrževali trije smučarji s snežnimi deskami. Dva sta pobočje presmučala, zadnjemu pa se je utrgal plaz suhega snega širine okoli 60 in dolžine več kot 300 metrov.

Po približno 300 metrih sta se plaz in deskar, ki je uporabljal plazovni oz. ABS nahrbtnik, ustavila. Deskar je ostal na površju in utrpel telesne poškodbe. Kljub hitremu prihodu reševalne ekipe na kraj je bil že podhlajen, s helikopterjem pa so ga prepeljali v jeseniško bolnišnico. Po prvih podatkih njegovo življenje zaradi poškodb ni ogroženo.

Osebe na plazu, zaprta pot, Zelenica | Avtor: PU Kranj PU Kranj
Deskarji so uporabljali zaščitno opremo, ki je zelo priporočljiva v takih razmerah, vendar pa ta ni vsemogočna in ne more preprečiti vsega, je poudaril predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos in dodal, da je tveganje kljub nižji stopnji nevarnosti plazov na izpostavljenih območjih še vedno zelo veliko.

Na območju, kjer se je zgodila nesreča, se sneg še ni preobrazil. Pod človeško težo se je udiral za več kot en meter, kar je oteževalo reševanje. Zelo tvegane razmere pa so tudi na območju Begunjščice. Policisti so opozorili na veliko previdnost in izogibanje območjem, ki so ali bi lahko bila nevarna, ter pozvali k upoštevanju osnovnih pravil gibanja v gorah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • banja 10:16 01.marec 2018.

    Kako se vedno pri takih nesrečah oglašajo zapečkarji in na široko talajo nasvete. Bumbarji, pejte mal ven na čisti zrak.

  • Majzelj 21:30 28.februar 2018.

    Domnevam, da je bil v zraku helikopter Slovenske vojske ( Bell 412 ). Da pa je brezhibno opravil to reševanje, se moramo zahvaliti vsakemu posamezniku, ki skrbijo za operativnost v najtežjih zimskih pogojih ! Tistim pa, ki izzivalno izzivajo se ...prikaži večjo se je danes lepo izšlo ! Koliko pametnih, perspektivnih ljudi izgubimo vsako leto samo v snegu ? Kot davkoplačevalec, bi rad za ta primer izvedel, kdo bo plačal stroške, te uspešne reševalne akcije ? Kam naj se obrnem za informacije, na novinarje ?

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:26 28.februar 2018.

    Tele adrenalinske govnarje,ki se lomijo po Alpah in Karavankah v teh razmerah pustit tam do spomladi in pol pobrat ostanke,ne pa,da reševalci zarad teh idiotov nosijo svoja življnenja naprodaj!Vsako reševanje bi blo treba zaračunat in to 2 kratno tarifo!