Slovenija
24 ogledov

Na Gorenjskem pričakujejo še več brezposelnih

brezposelnost Žurnal24 main
Na Gorenjskem je v zadnjih mesecih več podjetij napovedalo zmanjševanje števila zaposlenih.

Zaenkrat je stopnja brezposelnosti na Gorenjskem še vedno pod slovenskim povprečjem in je junija znašala 9,4 odstotka. Avgusta se je število brezposelnih v primerjavi z julijem še nekoliko zmanjšalo, v prihodnjih mesecih pa na zavodu pričakujejo povečanje.

Kot je pojasnil direktor kranjske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Drago Perc, je bilo konec avgusta na Gorenjskem 8182 brezposelnih, kar je za 77 oseb manj kot v mesecu juliju. Stopnja registrirane brezposelnosti je v maju znašala 9,6 odstotka, v juniju pa 9,4 odstotka in je bila nižja od slovenskega povprečja, ki je junija znašalo 12,8 odstotka.

Kriza v Tržiču

Po avgustovskih podatkih o brezposelnih je na vseh uradih za delo na Gorenjskem število brezposelnih rahlo padlo. V kratkem pa predvsem na uradu za delo Tržič pričakujejo povečanje števila brezposelnih. Zaradi stečaja Tokosa bo namreč priliv oseb v evidenco tržiškega urada 41 brezposelnih oseb. Že junija je v Tržiču propadlo podjetje Trifix z 20 zaposlenimi, postopno zmanjšanje števila zaposlenih za približno 50 oseb pa je napovedal tudi Peko.

Zmanjšanje števila zaposlenih napovedujejo tudi v Alplesu v Železnikih, in sicer po lanskem znižanju za 50 ljudi, letos še za približno 20 sodelavcev. Odgovorni v kranjskem Iskratelu, kjer so napovedali odpuščanje okrog 50 ljudi, pa so kranjski območji službi Zavoda RS za zaposlovanje povedali, da bo priliv njihovih delavcev v evidenco do konca leta potekal postopoma.

Na zavodu zaenkrat nimajo napovedi, da bi se še iz kakšnega gorenjskega podjetja več oseb prijavilo med brezposelne. Na vseh petih gorenjskih uradih za delo pa v začetku oktobra pričakujejo povečan priliv iskalcev prve zaposlitve, torej mladih po zaključenem šolanju oziroma študiju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.