Slovenija
47 ogledov

Na Gorenjskem proizvodnja mesa na črno

Klavnica Shutterstock
Inšpekcija uprave za varno hrano je na Gorenjskem opravila dve akciji preprečevanja distribucije živil, proizvedenih v neprijavljenih dejavnostih.

Akcije so na pobudo inšpekcije uprave za varno hrano potekale skupaj z davčno inšpekcijo in carino 13. in 24. januarja zvečer. Pri tem so inšpektorji zasegli in neškodljivo uničili dva 30-kilogramska odojka, 70-kilogramskega zaklanega prašiča brez kože, mesne izdelke in polizdelke ter klavniške odpadke, ki so izvirali iz najmanj sedmih živali.

Brez zahtevanih pregledov

Inšpektorji so ugotovili, da je zakol živali potekal v nasprotju s predpisi. Promet z mesom je potekal brez obveznih pregledov živih živali in brez pregleda mesa po zakolu, ki so po predpisih zahtevani.

Prav tako ni bila opravljena preiskava mesa na prispotnost parazita trichinella spiralis, ki lahko predstavlja grožnjo za javno zdravje. Postopki izdelave mesnih izdelkov pa niso potekali po nadzorovanih postopkih.

Poostrili bodo nadzor

Inšpekcija uprave za varno hrano bo sedaj opravila ustrezne prekrškovne postopke. Prekrškarje namreč čaka globa v višini 1250 evrov. Prav tako pa bo skupaj z drugimi organi poostrila kontrole na tem področju.

Komentarjev 7
  • jons 21:23 27.januar 2014.

    Živali lahko rediš, ne smeš pa je sam ubiti za prehrano. Hišo lahko zidaš, samo prijatelji ti ne smejo pomagati. Nekdo nima službe, pa ne sme nekaj priložnostno zaslužiti, da preživi.Ta svet je že več kot nor.

  • pesjan 19:19 27.januar 2014.

    kaj na črno so klali ?ne naprej povedad naprej za 10 l et aresta ? saj kmalu bomo postali kot iz filma M"MOj ata socialistični kulak ?

  • punca05 19:18 27.januar 2014.

    čudim se, da nihče še ni koga ustrelil....ker streljajo take kozle