Slovenija
9 ogledov

Na Goriškem 700 tisoč evrov škode

Narasla reka Vipava iz Dolenj pri Ajdovščini.
1/10
Žurnal24 main
Razen Krke se je večina rek že vrnila v struge, meteorologi napovedujejo novo, a rahlo deževje. Prihajajo prve ocene škode, samo na območju občine Nova Gorica ta znaša 690 tisoč evrov.
 

Žurnalova naveza

Če imate posnetke poplav ali naraslega morja, pošljite fotografije na mobilno številko ali elektronski naslov naveza@zurnal24.si. Mobilna številka za pošiljanje SMS-ov ali MMS-ov s slikami: 4224. Pred besedilo oziroma v polje Zadeva vpišite ključno besedo NAVEZA. Za fotografijo vam bomo plačali 20 evrov, če jo bomo objavili v časniku Žurnal24 ali tedniku Žurnal. Fotografije, objavljene na spletnem portalu, se ne honorirajo.

Po besedah dežurnega prognostika Uroša Strajnarja bo ponoči občasno deževalo, vendar bo dež rahel in ne bi smel povzročati novih težav. "Kljub temu moramo vedeti, da so reke ponekod še vedno na robu struge, zato je že manjša količina padavin dovolj, da se znova razlijejo," je povedal Strajnar in na takšnih območjih svetoval previdnost.

Ocene škode
Zaradi močnega deževja in poplav, ki so v zadnjih dneh prizadele spodnjo Vipavsko dolino, so na območju Mestne občine Nova Gorica porabili 25.300 evrov za stroške intervencije, več kot 660 tisoč evrov pa je bilo škode na stavbah in infrastrukturi. Najbolj so prizadeti kmetje, na 600 hektarih kmetijskih površin je škode kar za 360 tisoč evrov, so sporočili iz občine.

Poplave v spodnji Vipavski dolini so sicer precej škode povzročile tudi v občinah Renče-Vogrsko in Miren-Kostanjevica.

V Vojniku prekuhavajo vodo
Oskrbovanci iz vodovodnega sistema Frankolovo-Šibanc na območju Vojnika morajo vodo za pitje in pripravo hrane do nadaljnjega prekuhavati oziroma uporabljati ustekleničeno vodo. Zaradi padavin je namreč prišlo do kaljenja vodnega vira Šibanc.

Med rekami samo Krka ni dosegla najvišjega vodostaja
Večina rek razen Vipave v spodnjem toku se je že vrnila v svoje struge. Krka pa še ni dosegla najvišjega vodostaja in ga pričakujejo v tem času, potem pa bo tudi ta začela upadati. Za danes in sredo je spet napovedano nekaj dežja, vendar naj bi napovedana količina padavin ne povzročala težav.

Poplave so še vedno na Ljubljanskem barju, na kraških poljih in v manjšem obsegu v spodnjem toku reke Krke.

Krka se je umirila
Reka Krka v noči s ponedeljka na torek večjih težav ni povzročila, njen pretok pa je tako kot pri drugih slovenskih rekah proti jutru prenehal naraščati. Krka se je razlila preko ceste Smednik–Z ameško, ki pa ni zaprta za promet. V Kostanjevici na Krki se je razlila le po naselju Koprivnik, drugače pa so ceste na območju Kostanjevice normalno prevozne. Nevarnosti za poplavo Krke ni več, čez noč je voda upadla tudi na območju mejnega prehoda Orešje, kjer je cesta že suha.

Na območju Mirna so narasle vode v ponedeljek poplavile 21 kleti, dve stanovanji in manjšo hidroelektrarno. Nekaj gasilcev je še vedno na terenu, saj prečrpavajo vodo iz zalitih kleti, očistiti pa je treba še nekatere lokalne ceste, je pojasnil poveljnik civilne zaščite Peter Milanič . Po njegovih besedah ocen škode za zdaj še ni, tudi zato, ker meteorologi za danes zvečer napovedujejo nove padavine.

 

Spremljajte aktualno vremensko napoved ...

... na www.vreme.net

Ceste in objekti pod vodo
Meteorna voda je zalila nekaj objektov, kjer so gasilci postavili vreče s peskom in preprečili razlivanje vode. Reka Sotla je poplavila cesto in nekatera kmetijska zemljišča na območju naselja Orešje na Bizeljskem. Reka Krka je v naselju Krška vas poplavila nekatera kmetijska zemljišča, dvorišče dveh stanovanjskih hiš in vaško cesto, v Kostanjevici pa se je razlila na območju vsakoletnih poplav.

Zaprte so ceste
Zaradi poplavljenega cestišča so zaprte ceste Volčja Draga–Križ pri Bilju, Majšperk–Stanečka vas, Miren–Opatje selo pri Mirnu, Laško–Breze–Šentjur v Laškem na Trubarjevem nabrežju pri podvozu in Kalce–Col pri kraju Hrušica. Za zdaj sta še zaprta mejna prehoda Orešje ter Sedlarjevo na hrvaški strani. Poplave ovirajo promet na lokalni cesti Sava–Mošenik, ki je tako kot Hrastnik–R adeče pri Podkraju zaprta. Promet je oviran tudi na cesti Zali Log–Podrošt.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.