Slovenija
44 ogledov

Opozorilo: Reka Krka poplavlja v večjem obsegu

Sneg
1/61
K. Kl.
Narasla voda pustila na širšem goriškem območju za seboj pravo razdejanje. Poplavljenje kleti in ceste praktično po vsej državi. veliko težav z elektriko.

"V Brestanici smo že od jutra brez elektrike," nam je sporočil bralec. Oskrba z električno energijo je bila na tem območju zaradi vremenskih razmer prekinjena.

"Elektrarne spodnje Save stojijo zaradi visokega vodostaja. Danes je bil zaradi vremenskih težav tudi za 10 minut brez napajanja daljnovod Hudo-Trebnje. Na Gorenjskem in Primorskem za zdaj ni bilo težav, vendar pa so na Primorskem zaradi burje v pripravljenosti, saj lahko še pride do težav, povezanih z vremenom" je za zurnal24.si pojasnila Katarina Krasko Štebljaj, vodja službe za odnose z javnostmi pri Elektro-Slovenija.

V Mariboru še vedno brez elektrike

Na območju Elektra Maribor je okrog 3800 odjemalcev še vedno brez elektrike. Ponoči je zaradi okvar, ki jih je povzročila vremenska fronta, brez elektrike sicer ostalo skoraj 40.000 odjemalcev, 95 odstotkov teh okvar so tehniki nato že popravili, a se je nato zaradi ponovnega sneženja in novih okvar število odjemalcev brez elektrike spet povečalo.

Kot so še pojasnili v Elektru Maribor, so njihove ekipe ves čas na terenu, kjer si prizadevajo za čim hitrejšo odpravo napak.

Okvare naj bi bile odpravljene že danes

Težave beležijo tudi v Elektru Ljubljana. Na spletnih straneh so objavili, da zaradi težkega južnega snega prihaja do lomljenja dreves, kar na prostozračnih električnih vodih povzroča kratkostične trenutne ali daljše okvare, ki terjajo odstranitev vej, dreves ali zamenjavo poškodovanih elementov vodov.

"Postopki delovanja zaščit ter kasneje iskanja in lokalizacije okvare so takšni, da jih odjemalci čutijo kot ponavljajoča se vklapljanja in izklapljanja," so zapisali v Elektru Ljubljana. Na širšem oskrbovanem področju Ljubljane tako prihaja do periodičnih prekinitev dobave električne energije.
Na terenu je vse dežurno in operativno osebje Elektra Ljubljana, okvare pa bodo najverjetneje v celoti odpravljene že danes.

Zalita tudi bolnišnica

"Voda je zalivala stanovanjske objekte, poslovne prostore, podjetja, kletne prostore bolnišnice v Šempetru skupaj z zelo pomembno energetsko enoto,  prostore gimnazije v Ajdovščini," so sporočili iz štaba Civilne zaščite severne Primorske.

Zaliti so bili tudi številni kletni prostori v stanovanjskih hišah in blokih. Gasilci so na tem območju skupno razdelili in uporabili okoli 5.000  protipoplavnih vreč. Na goriškem in ajdovskem območju so gasilci opravili več kot 200 intervencij. "Zaprtih je bilo veliko cestnih odsekov v občinah: Nova Gorica, Šempeter–Vrtojba, Renče–Vogrsko, Miren–Kostanjevica, Ajdovščina, Kanal ob Soči.  Kljub temu so gasilci morali kar nekajkrat reševati voznike in vozila, ki so obtičala v naraslih vodah na cestah,"  so še sporočili.

Na najbolj prizadetih območjih na Goriškem in Ajdovskem ustrezne službe že ves dan črpajo vodo in čistijo zalite prostore, odstranjujejo zemeljske nanose in zagotavljajo drugo pomoč.

Večina cest že prevoznih

Večina cest je prevoznih, se pa pojavlja vse več zemeljskih plazov. Eden od teh povzroča veliko preglavic stanovalcem hiše v naselju Potok pri Dornberku, kjer bo očitno potrebna občutna sanacija terena, je povedal poveljnik regijskega štaba Samo Kosmač. V domu starejših v Gradišču nad Prvačino je voda zalila zaloge hrane in pijače.

V občini Miren - Kostanjevica je bilo poplavljenih več kot 40 objektov, nekaj manj v občini Renče - Vogrsko. Pri Bukovici se je sprožil zemeljski plaz, ki delno ovira promet. Do nekaterih objektov in stanovalcev so se gasilci lahko prebili le s pomočjo gumijastih čolnov.

Na Ajdovskem, kjer že ves dan piha močna burja, gasilci prečrpavajo vodo v industrijski coni v bližini reke Vipave v Batujah. Visoka podtalnica je zalila tudi prostore ajdovske gimnazije, v knjižnici je vdrla v kotlovnico, knjige ob tem niso ogrožene. Dodatni ukrepi za zaščito pred poplavami bodo potrebni tudi pri dveh hišah v Vrtovinu in Gojačah.

Škoda bo zelo velika

Ocen škode zaradi obilnega deževja in poplav na Goriškem še ni, bo pa po ocenah regijskega štaba za civilno zaščito velika. Danes se osredotočajo predvsem na pomoč ljudem, saj marsikje voda sploh še ni odtekla in vse posledice še niso vidne.

"Več časa za ocenjevanje bo v prihodnjih dneh, zagotovo pa škoda ne bo majhna, saj je bilo prizadeto širše območje ob reki Vipavi in njenih pritokih," je povedal Kosmač.

Od sobotnega dopoldneva do danes do 12. ure so v regijskem centru za obveščanje sprejeli skoraj 1500 klicev, operaterji so opravili tudi več kot 1300 odhodnih klicev oziroma povezav do ustreznih služb za zaščito in reševanje.

Iz regijskega centra prebivalce opozarjajo o ustreznem čiščenju prostorov, kamor je udrla meteorna voda in kanalizacija. V štabu CZ priporočajo, da prostore ob koncu čiščenj še dezinfecirajo z raztopino varikine. Vso embalažo in prehrambene artikle, ki so prišli v stik z vodo, je potrebno zavreči. Izjema so dobro zaprte in vodo nepropustne embalaže, ki jih je potrebno temeljito oprati.

V Sori obtičala tri vozila

Veliko dela so imeli tudi gasilci v drugih delih Slovenije.

Na Gorenjskem so čistili odtoke, prečrpavali vodo iz kleti in stanovanj. Okoli pol druge ure ponoči so škofjeloški gasilci iz vode reševali tri vozila. Narasla Poljanska Sora je prestopila bregove in zalila ceste, v vodi pa so obtičala tri osebna vozila. Škofjeloški gasilci so dve vozli izvlekli iz vode, eno pa pritrdili in iz njega rešili dve osebi.

Težave zaradi poplavljenih kleti, zalitih cest, zamašenih meteornih jaškov, plazov  in podrtih dreves so gasilci odpravljali praktično po vsej državi: na območju izpostav Ljubljana, Murska Sobota, Celje, Slovenj Gradec in Trbovlje.

Sneženje do jutri popoldan

Sneženje predvsem v notranjosti države ne pojenja. Na Agenciji RS za okolje opozarjajo, da je danes ob sneženju možen pojav snegoloma.

Glede na napoved bodo padavine dopoldan oslabele. Temperature bodo od -1 do 3 stopinje Celzija. Na Primorskem pa bo ob burji do okoli 9 stopinj Celzija. "Ponoči in jutri dopoldne bo ponekod v notranjosti države občasno še rahlo snežilo. Jutri popoldne bodo padavine ponehale, v zahodni Sloveniji se bo lahko že delno zjasnilo," so še zapisali na Arsu.

Na cestah sneg, kamenje, voda ...

Ker se sneg oprijema cestišča, morajo vozniku uporabiti predpisano zimsko opremo. Kako voziti v snežnih razmerah, pa si preberite na tej povezavi.

Če se boste danes odpravili na ceste, lahko naletite še na več težav, kot je sneg na vozišču. Promet je oviran zaradi podrtega drevja, poplavljenih cestišč, podora kamenja  in burje. Natančne podatke o vseh zaporah lahko dobite na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste (PiC). Za informacije lahko pokličete tudi na številko 1970.

Komentarjev 1
  • Luka Lovše 16:25 28.oktober 2012.

    V občini Mokronog Trebelno smo bili brez elektrike skoraj 13 ur!