Slovenija
20 ogledov

Na gradbišču Teš 6 manj delavcev

Gradbišče Teš 6 mediaspeed
Ker država ni izdala poroštva za Teš 6, Alstom umika delavce z gradbišča.

Alstom je potem, ko se je iztekel rok za izdajo državnega poroštva za Teš 6, z gradbišča šestega bloka umaknil 50 delavcev. "Na gradbišču je samo še 150 ljudi. Gradbena dela potekajo nemoteno, ostala dela pa ne. Uradnega odgovora od Alstoma pa še nimamo," so nam povedali v Tešu.

"V primeru, če gre Alstom v suspenz, so različne možnosti suspenza. Mi zdaj čakamo na pisni odgovor Alstoma, kako bo. Ali bodo počakali do petka ali ne," dodajajo v Tešu. Upajo, da bo Alstom z rokom za začasno ustavitev del počakal do petka, 22. junija, saj bo dan prej o poroštvu razpravljal odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko.

V Alstomu so danes potrdili, da so Tešu poslali obvestilo o začasni ustavitvi del, ker potrebna finančna sredstva za dokončanje projekta niso zagotovljena, poroča STA. "Kljub temu pa je Alstom Tešu predlagal, da nadaljuje s postopnim umikom delavcev z gradbišča do konca tega tedna, s čimer bi dal Tešu dovolj časa, da si zagotovi finančna sredstva, potem pa bi lahko z zelo majhnimi posledicami obnovil dela na projektu, če se bo medtem našla ustrezna rešitev," so pojasnili.

Kaj prinaša suspenz?

Projekt izgradnje šestega bloka bi se zaradi suspenza lahko zavlekel za največ štiri mesece, posledično pa bi ga kasneje priključili v elektroenergetski sistem, stroški projekta pa bi se povišali.

Alstom ima štiri mesece po zaustavitvi del izpolnjene pravne pogoje za začetek postopka prekinitve pogodbe, vključno z zahtevki za plačilo pogodbeno dogovorjenih kazni. Zaustavitev projekta bi za Teš, kot so dejali, pomenila okoli 100 milijonov evrov stroškov, v primeru iskanja novih virov financiranja pa bi se lahko vzpeli tudi do 500 milijonov evrov.

Bo Teš vračal posojilo?

Prekinitev pogodbe z Alstomom bi po pojasnilih termoelektrarne pomenila tudi prekinitev sklenjenih posojilnih pogodb v višini 750 milijonov evrov – 550 milijonov evrov s strani Evropske investicijske banke in 200 milijonov evrov s strani Evropske banke za obnovo in razvoj – in garancijske pogodbe za 110 milijonov evrov že črpanega posojila. "To pomeni, da bi moral Teš takoj vrniti tudi že 192,5 milijona evrov črpanih posojil," so poudarili.

Dan D je četrtek

Predlog zakona o poroštvu za Teš 6, s katerim bi država jamčila za 440 milijonov evrov posojila Evropski investicijski banki, še ni potrjen. Odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko bo o njem razpravljal v četrtek.

Poslanec SDS in predsednik odbora Andrej Šircelj je v začetku prejšnjega tedna pozval vodstvi HSE in Teša, naj čim prej, najpozneje pa do 18. junija, med drugim dostavita informacijo o končni ceni Teša 6 in ceni montaže glavne tehnološke opreme.

Teš je dokumentacijo že poslal, kar so potrdili tudi na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. "Gradiva bomo nemudoma preučili in glede na podano izhodišče, da morajo biti pred odločanjem v DZ o zakonu o poroštvu poznani vsi podatki o projektu, tudi podali ustrezne odgovore," so poudarili. Ob tem so dodali, da bo njihovo odločanje o poroštvu "osnovano na bistvenem pogoju, to je končna cena projekta".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.