Slovenija
26 ogledov

Na HIV imunega le pol odstotka

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
HIV. Dnevno se okuži sedem tisoč ljudi. Čez 10 let naj bi bilo število okuženih primerljivo z zdajšnjim.
 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Aids. Vsak dan se z virusom HIV na novo okuži sedem tisoč ljudi. Med 33,4 milijona okuženimi je več žensk, do prenosa virusa pa največkrat pride pri heteroseksualnem spolnem odnosu. V Sloveniji, ki po številu okuženih še vedno spada v svetovni rep, pa so okuženi večinoma moški, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Deset tisoč Slovencev imunih Virus. "Tisti, ki nimajo koreceptorjev za vstop virusa v telesno celico, so varni pred okužbo HIV. To je približno pol do en odstotek svetovnega prebivalstva. Imenujejo se homozigoti. Pri nas je, glede na raziskave, imunih pol odstotka Slovencev," pravi Tomažič.

Omejevanje, ne odprava
"Čez deset let bo tako še vedno približno 30 milijonov – predvsem mladih – ljudi živelo z virusom HIV, četudi nam pojavljanje novih okužb uspe spraviti na najnižjo možno raven," pravi Nina Sodja, članica Projekta Virus. Upoštevati moramo, da je preživetje okuženih vedno boljše, zdravila vedno učinkovitejša, hkrati pa največji delež novookuženih predstavljajo mladi, dodaja. "Epidemijo lahko omejimo, obvladamo, a dokler so številke okuženih tolikšne, je prav gotovo ne moremo povsem premagati," sklene Sodjeva.

Tomažič: testiraj in zdravi
Rešitve Janez Tomažič z ljubljanske infekcijske klinike ne vidi le v varnem spolnem vedenju in abstinenci. Največ bi, pravi, naredili z odkrivanjem in nato zdravljenjem okužb.

Po številu testiranj še vedno spadamo v svetovni rep. Veliko Slovencev se zaradi stigme testira v tujini. Pri nas so testiranja anonimna, ponekod brezplačna.

"Številne bolnike odkrijemo šele v obdobju poznih zapletov bolezni, obdobju aidsa. Pogosto jih pred infektologi pregledajo že številni zdravniki različnih specialnosti, ki okužbe ne prepoznajo," pojasni. Pri tem pogosto delajo številne nepotrebne invazivne preiskave in se izpostavljajo okužbi, še opozarja, okužba pa pri bolniku ostane prikrita, napreduje in se lahko prenese na druge.

Stigma okuženih in testov
V društvu Legebitra zato menijo, da je treba poskrbeti za dodatno destigmatizacijo testiranja. Opozarjajo tudi na izobraževanje o sobivanju z okuženimi ter njihovih pravicah in potrebah, saj so še vedno stigmatizirani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.