Slovenija
29 ogledov

Na Hrvaškem in Italiji boj proti brisačam, v Sloveniji proti senčnikom

Plaža v Vodicah Hrvoje Jelavić/Pixsell
Gajbice za rezervacijo parkirnega prostora pozimi in brisače za rezervacijo prostora na plaži poleti? Sliši se kot nacionalna posebnost, a se z "rezervacijami" javnih površin v takšni in drugačni obliki srečujejo po vseh Evropi.

"Gre za vprašanje enakih pravic," je avgusta predlani poudaril Oscar Medina, župan španskega mesta Torrox, kjer so na območju Costa del Sol začeli s sistematično prepovedjo rezervacij. Globa 30 evrov za odvzete stvari pa naj ne bila namenjena le polnjenju občinske blagajne, ampak po besedah župana tudi ozaveščanju, da je plaža javni prostor, ki pripada vsem.

Leto kasneje so prepovedi začela sprejemati prve hrvaške občine - Makarska, Vodice in Tisno -, zdaj pa prepovedi in globe uveljavljajo tudi v Italiji. V toskanski Cecini vsem, ki si prisvajajo plažo, grozi globa do 200 evrov. Italijanski časnik La Repubblica je tako navaja, da je od sedaj naprej nezakonito nenadzorovano puščati svoje stvari pred pol deveto uro zjutraj, ko se plaža odpre.

O zasegih opreme pa poročajo tudi iz drugih italijanskih mest. V Livornu so le minulo soboto zasegli 37 stolov in ležanikov, 30 senčnikov ter kopico brisač in celo kopalk. Oblasti pa so bile na delu tudi na območju Tortorete, Abruzze, Cosenze in Salerna.

V Sloveniji težav z rezervacijami ni, v Portorožu nasprotujejo prinašanju lastnih senčnikov

Za razliko od zimskih rezervacij parkirišč z gajbicami,  na slovenskih plažah rezervacij s pomočjo brisač praktično ni oziroma večine ne motijo. "Kot domačin lahko povem le, da si tu ali tam, kdo v Piranu rezervira kakšno skalo," nam je pojasnil Alen Radojkovič, direktor Javnega podjetja Okolje Piran, ki upravlja Centralno portoroško plažo.

"Strogi smo le pri prinašanju lastnih senčnikov, saj se je pred leti zgodila nesreča, ko je veter dvignil senčnik in poškodoval otroka. Podjetje je zato moralo plačati visoko odškodnino," je izpostavil še Radojkovič, ki je nadaljeval, da imajo njihovi senčniki, ki jih nudijo v najem, vsi varovalno verigo. Kljub temu, da gre za javno površino, nekatera pravila morajo veljati zaradi varnosti, je hitel navajati še direktor JP Okolje.

Tako kot na Primorske težav z okupiranjem prostora nimajo niti na Gorenjskem. "Vstop je namreč možen le v času, ko je kopališče odprto in ob plačilu vstopnine," nam je pojasnila Marjana Bajt iz komunalnega podjetja Infrastruktura Bled, ki upravlja s kopališčem na Bledu.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • dragec 09:50 18.avgust 2016.

    Uf,mater, si pameten

  • h3o 09:56 17.avgust 2016.

    puščanje ''rezervacij'' je pa enako smetenju narave. Take je treba strogo kaznovati!

  • h3o 09:55 17.avgust 2016.

    po domače povedano: Vseeno je kaj računajo vstopnino ali pa senčnike, rezultat je isti. To da ste pa morali plačati kazen je pa samo vaš izgovor! Plaža ni vaša in lahko prinesem senčnik svoj če želim! To je tako kot ...prikaži več bi prepovedali da s sabo prinesemo hrano ali pijačo in tega ker so prišle ose in pičile otroka! Najlažje in najbolj ugodno pa je, če kar osvojite košček slovenske obale in rečete tu je pa naše. Če je Senčni poškodoval otroka, mora kazen plačati lastnik sončnika, to pa v vašem primeru niste vi! Preveč ste lakomni na denar, in ker ste lakomni na denar, delate tudi protiustavna dejanja!!