Slovenija
15781 ogledov

Taka so do nadaljnjega pravila za obisk Hrvaške

Hrvaška avtocesta
1/2
Profimedia
Obisk vikenda na Hrvaškem še vedno pomeni karanteno ob vrnitvi v Slovenijo. Kacin tudi o tem, ali bo Slovenija razvila svojo mobilno aplikacijo.

Lastniki nepremičnin na Hrvaškem lahko z ustreznim dokazilom gredo na Hrvaško, a jih ob vrnitvi v domovino čaka sedemdnevna karantena. "Karantena bo, dokler Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) skupaj s hrvaškim inštitutom ne bo ugotovil, da sta situaciji v obeh državah kolikor toliko primerljivi," je pojasnil vladni govorec Jelko Kacin.

Med državama sicer potekajo intenzivni pogovori, da bi dosegli dogovor o prehajanju meje. Med drugim teče beseda tudi o tem, da za krajše bivanje od 24 do 72 ur ne bi bila potrebna karantena. "Dokler ne bo dogovora med obema NIJZ, dokler dogovor ne bo nadgrajen z obema policijama, kako ukrepati, dokler tega ne bo obravnavala vlada, dokler ne bo jasnih protokolov za hitro vračanje morebitnih covid pozitivnih v Sloveniji, tega ne moremo pričakovati. Pogajanja potekajo, dogovor se bliža," je še povedal Kacin. Sledili bodo tudi dogovori z drugimi državami. "Želimo imeti en model, vzorec, ki deluje in iti na podlagi tega korak za korakom."

Kacin je ob tem poudaril, da si nobena država ne želi obiskovalcev, ki bi bili covid pozitivni. "Včeraj je bila objavljena novica, da je bilo na letalu, ki je iz Frankfurta priletelo v Zagreb, odkritih sedem covid pozitivnih potnikov."

Ne bomo odkrivali tople vode

Hrvaška pripravlja mobilno aplikacijo za sledenje. Slovenija svoje aplikacije ne bo razvijala. Kacin je poudaril, da gre za aplikacijo, ki bo registrirala navzočnost telefona, katerega lastnik je covid pozitiven – tem telefonom se ne sledi, aplikacija se odzove na telefon, pove, kdaj smo ga srečali. Na podlagi tega se oseba lahko samoopazuje in posvetuje z lečečim zdravnikom.

Po Kacinovih besedah se išče evropska rešitev. "Včeraj so na ravni evropske komisije vendarle začeli naslavljati ta vprašanja, vprašanje prehoda meje, turistične sezone. Vse to je težko izpeljati, če te aplikacije ne uvedemo. To je pripomoček, ni bav bav, ni nadzor s strani države," je še dodal Kacin.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • evelux 07:22 15.maj 2020.

    Hahaha aplikacija ni za nadzor državljanov ta pa je dobra, kdo koga tu vleče za nos pa saj nismo stari dve leti.....

  • Avatar Blansilika
    Blansilika 01:06 15.maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • stromar 21:03 14.maj 2020.

    Tako se dela, mejo s hrvaško zapremo za celo sezono, ostale odpremo, lahko za 10 let, slovenija first