Slovenija
8 ogledov

Na Hrvaško roma 80 tisoč Slovencev

ob istrski obali Pixsell
Približno 80 tisoč slovenskih turistov bo prvomajske praznike preživelo na hrvaški obali, so ocenili v ljubljanskem predstavništvu Hrvaške turistične skupnosti (HTZ). Približno polovica slovenskih turistov bo počitnikovala v hrvaški Istri, na Kvarner pa naj bi odšlo med 20 tisoč in 30 tisoč Slovencev.

Dolga mrzla zima, ki je v Sloveniji trajala od novembra do aprila, je očitno pri slovenskih turistih spodbudila željo po odhodu na morje, danes ocenjuje Novi list in navaja izjavo direktorja ljubljanskega predstavništva HTZ Gorana Blažića, da le slaba petina slovenskih gostov potuje na Hrvaško prek turističnih agencij.

"Ocenjujemo, da bo na počitnice prispelo med 70 tisoč in 80 tisoč Slovencev, največ v Istro in na Kvarner," je Blažićevo izjavo povzel reški časnik.

Blažić je spomnil, da je k odličnim napovedim za obisk slovenskih turistov prispevala bogata promocija v Sloveniji, zlasti turističnih krajev na Kvarnerju. Dodal je, da bo v Baški na otoku Krku v času prvomajskih počitnic tudi slovenski teden.

Lani 1,1 milijona obiskov

Na Hrvaškem sicer pričakujejo, da bodo slovenski turisti vsaj ponovili lanske rezultate, ko so na Hrvaškem zabeležili 1,1 milijona obiskov in 7,4 milijona nočitev, Slovenci pa so bili na drugem mestu med obiskovalci iz tujine.

Med prvomajskimi prazniki na Hrvaškem pričakujejo tudi bolj množičen obisk turistov iz Italije, medtem ko z ostalih trgov nimajo potrditev, da bi turisti v predsezoni prišli v večjem številu.

Članstvo Hrvaške v EU po 1. juliju naj bi sicer prineslo nekaj ugodnosti za tuje turiste na Hrvaškem, predvsem pri telefonskih pogovorih zaradi pocenitve gostovanja in nižje provizije v menjalnicah, je še dejal Blažić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.