Slovenija
125 ogledov

Na igrišču vrtca našli živo srebro

igrišče pesek Profimedias
Meritve onesnaženosti zraka, zemlje in hrane na območju Kanala ob Soči so pokazale določene prekoračitve mejnih in opozorilnih vrednosti. Med drugim na igrišču vrtca.

Predstavnik Kmetijskega inštituta Slovenije Marjan Šinkovec, ki je vzorčil in raziskoval vsebnost težkih kovin v zemlji, je povedal, da so na igrišču vrtca v Kanalu našli prekoračene vrednosti živega srebra. Gre za kovino, ki je še posebej nevarna za otroke, ki jo lahko med igro zanesejo tudi v usta. Župan občine Kanal ob Soči Andrej Maffi je obljubil, da bo občina po predlaganih ukrepih sanacije zelo hitro ukrepala.

"Vesel sem, da so letos še dodatno sami ponovili raziskavo zemljin na 24 onesnaževalcev. Zadovoljni smo z dobljenimi rezultati, saj smo imeli neuradne podatke, da je stanje precej slabo. Vendar počasi odkrivamo, da stanje tudi drugje ni idealno. Bojim se, da smo svet že tako zapacali, da bomo nekaj našli povsod," je po koncu predstavitve povedal Maffi.

Primerljivo z Novo Gorico ali Koprom

Janja Turšič iz agencije RS za okolje (Arso) je opozorila, da je merjenje onesnaženosti zraka pokazalo občasno onesnaženost zraka s prašnimi delci PM10 v zimskem času, kar je primerljivo z onesnaženostjo v Novi Gorici ali Kopru. V poletnem času pa prihaja do onesnaženosti zraka z ozonom, vendar so rezultati meritev prav tako primerljivi s tistimi v Novi Gorici ali na Otlici.
"Prekoračitve onesnaženosti s prašnimi delci so zelo redke in odvisne od več dejavnikov. Prav tako je onesnaženost zraka s kovinami, tako maksimalno izmerjene kot povprečne, zelo nizka," je povedala Turšičeva.

Kaj pa azbest in težke kovine?

V razpravi je krajane zanimalo, ali so v zraku zaznali tudi delce azbesta. Vendar tega niso raziskovali, zato je Turšičeva predlagala, da se glede takih meritev obrnejo na kakšno drugo institucijo.

Tudi vzorci hrane - na Veterinarskem inštitutu Slovenije so iskali težke kovine v jajcih, kokošjem mesu in divjačinskem mesu - so pokazali, da v tej hrani ni bilo prisotnih večjih količin težkih kovin.
Zbrani domačini so sicer očitali občini in inštitutu, da so imeli premalo vzorcev in da zato rezultati niso realni. Vendar jih je župan zavrnil, da zaradi prodaje divjačinskega mesa lovci neprestano delajo take raziskave, ki dajejo zelo podobne rezultate.

Salonit bo nadaljeval s posodobitvami cementarne

Maffi je ob koncu predstavitve povedal, da bo občina na svoje stroške tudi v prihodnje opravljala podobne raziskave in to na tistih krajih, kjer jih doslej še niso. Član uprave Salonita Dejan Zwitter pa je zbrane obvestil, da bodo tudi v letošnjem letu nadaljevali s posodobitvami cementarne, ki bodo pripomogle k čistejšemu okolju.

"V preteklosti so bila tudi zavajanja tukajšnjih ljudi. Tudi sam sem jih doživel kot otrok. Zato so ljudje nezaupljivi. Mogoče imam sedaj privilegij, ker imam več informacij, zato pa jih tudi želim deliti z občani. Vendar je zaradi teh zavajanj pri nas potrebna petkrat večja potrpežljivost in prepričljivost, da pridobimo zaupanje ljudi," je še povedal kanalski župan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2