Slovenija
21 ogledov

Na integrirano vozovnico čakali več ur

čakalna vrsta LPP Anže Petkovšek
Prodaja subvencionirane integrirane vozovnice podaljšana do nedelje, so popoldne sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

"To je katastrofa, pomislite, čakam že štiri ure in pol," nam je pred je pred vrati LPP-ja na Bavarskem dvoru v Ljubljani, kjer od ponedeljka prodajajo integrirane vozovnice za javni promet, dejala mama dijaka iz Ljubljane. 

Od jutri naprej naj bi namreč 56 tisoč slovenskih dijakov preizkušalo novi sistem enotne vozovnice, s katero bodo lahko izbirali med 35 ponudniki avtobusnih in železniških prevozov po državi ter uporabljali mestni promet v Mariboru in Ljubljani. 

Najhujša gneča je v Ljubljani, na Bavarskem dvoru, kjer mnogi dijaki še vedno niso vedeli, da lahko gredo tudi drugam. Na primer na Želežniško postajo, kjer je bila, kot smo se lahko prepričali prav tako vrsta, vendar nekoliko krajša od te, čeprav so se tudi  tam spraševali, zakaj se prodaja ni začela že prej.

Slaba informiranost in novi sistem, vse to naj bi po zatrjevanju nekaterih koncesionarjev po Sloveniji pozročalo nemalo težav. Izdelava vozovnice pa naj bi tako trajala tudi po petnajst minut, kar je očitno preveč.

Zahteven informacijski sistem pozroča težave

Na ministrstvu za infrastrukturo so pojasnili , da je vzpostavitev enotne vozovnice pomenila izvedbo izredno kompleksnega projekta ter da sistema pa v poletnih mesecih brez dijakov in študentov niso mogli testirati. Izpostavili so, da se je ta kljub posameznim težavam izkazal kot uspešno delujoč.

Dijaki slabo informirani

Kot so še pojasnili na ministrstvu, so čakalne vrste sicer običaj, saj so jih beležili tudi pretekla leta. Na prodajnem mestu je namreč treba obdelati vnos vloge in izdati subvencionirano vozovnico. Da bi se vrste skrajšale, je ministrstvo vzpostavilo sistem spletnih vlog, ki pa jih je izpolnila le tretjina vlagateljev.

Prodajo podaljšali do nedelje

"Dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih lahko subvencionirano integrirano vozovnico za javni potniški promet po novem kupijo do nedelje. Tistim, ki jim do četrtka subvencionirana vozovnica ne bo izdana, pa bo izbrani prevoznik, ki izvaja medkrajevni linijski prevoz potnikov, izdal brezplačno listno vozovnico za enkratno vožnjo," so pred pol ure sporočili z ministrstva, kar pomeni, da bil novi projekt vendarle pretežek zalogaj.

Na avtobus s potrdilom

Ker nekateri vozovnice s prvim šolskim dnem še ne bodo imeli, jim bo prevoznik izdal brezplačno listno vozovnico za enkratno vožnjo

 V primerih, kjer bi izdaja listne vozovnice povzročila večje zamude avtobusov, pa bodo lahko dijaki preložili izpolnjeno vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice.

Kot so še sporočili z ministrstva, bo tudi pri uporabnikih mestnega in železniškega prevoza do 4. septembra enkratno listno vozovnico nadomestila izpolnjena vloga za izdajo subvencionirane vozovnice.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 15
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:55 01.september 2016.

    2. se strinjamZa 1. primer pa lahko zagotovim da je mnogo prej izredno redka izjema kot pa da bi bilo običajno al pa neki.Pa tud ne ne rečem..če je otrok invalid; hudo bolan; po operaciji mu je ...prikaži več verjetno še težje v tej gneči čakat.. Ampak recimo da je z otrokom vse v redu. V takem primeru bi moral sam rihtat stvari. Tle ni debate sploh.

  • Pepe007 07:34 01.september 2016.

    Dve značilno slovenski stvari: 1. čakala je mama dijaka, ker zlati sonček tega ne bi zmogel sam.2. za eno ušivo vozovnico pobere država en kup podatkov. Ali ne bi bilo dovolj koda šole, ki jo naj dijak prinese ...prikaži več s sabo in njegov EMŠO. Denimo skupaj 20 številk. Iz EMŠO se ve tako njegovo stalno kot začasno bivališče, če hočemo komplicirati, za šolo pa tudi vemo lokacijo. Mogoče izkoristimo vrednotenje nepremičnin, kjer so vse stavbe popisane?

  • Pepe007 07:30 01.september 2016.

    Velika verjetnost je, da je SW razvil nekdo, HW infrastrukturo pa priskrbel nekdo drug (ali pa gostuje na državnem oblaku). Po zahtevah ministrstva seveda. Žal pa je povsem običajno, da avto z motorjem, ki ima 80 KM ne bo ...prikaži več letel 200 km / h ne glede na to kak bencin tankamo. Čeprav se v idealni situaciji to še zmeraj lahko zgodi po hudem hribu navzdol in ob močnem vetru v hrbet.