Slovenija
23 ogledov

Na izredni seji o plačnem zakonu

24092007_tark_poslanci Žurnal24 main
DZ bo na izredni seji odločal o spremembah plačnega zakona. Vlada predlaga spremembo pri kvorumu za veljavnost kolektivne pogodbe za javni sektor in aneksov k tej pogodbi.

S tem pa bi za aneks in dogovor, s katerima bi zamrznili plače v javnem sektorju, zagotovili dovolj podpisov sindikatov. Poslanci so za razpravo predvideli kar osem ur.

V vseh poslanskih skupinah na vprašanje, kako bodo ravnali ob glasovanju, v ponedeljek še niso imeli odgovorov. Da predloga ne bodo podprli, pravijo v SDS in SNS, podporo pa so mu napovedali v Zares. Druge poslanske skupine naj bi po napovedih o tem govorile še danes, ko naj bi se dokončno uskladila tudi koalicija.

Nov referendum?

"Če bodo poslanci novelo potrdili, bomo začeli zbirati podpise za referendum," je dejal vodja dela sindikatov javnega sektorja Janez Posedi.
Predstavniki vlade, sindikatov javnega sektorja in koalicijskih poslanskih skupin so se sicer že v ponedeljek sestali na neformalnih pogovorih in se znova pogovarjali o možnostih za zbližanje stališč. A do novih rešitev za zdaj niso prišli.


Po sedanji ureditvi bi aneks morala podpisati večina, torej vsaj 15 od 29 reprezentativnih sindikatov, a jih je podpise prispevalo le šest.

Po spremenjenih pravilih bi bilo možno veljavnost ugotavljati tudi po kriteriju članstva oz. bi aneks lahko veljal tudi, če bi ga podpisalo manjše število sindikatov, ki pa zastopajo vsaj 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju iz vsaj štirih dejavnosti. Po tem kriteriju bi za veljavnost aneksa zadoščali podpisi tistih šestih sindikatov, ki so ga že sedaj podpisali.

Lahovnik tudi uradno ne bo poslanec
Poslanci se bodo na izredni seji seznanili tudi s prenehanjem mandata poslancema Mateju Lahovniku (Zares) in Antonu Ropu (SD). Lahovnik se je namreč odločil, da se po odstopu z mesta ministra za gospodarstvo ne bo vrnil med poslance. Rop pa je 18. avgusta nastopil položaj podpredsednika in člana upravnega odbora Evropske investicijske banke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.