Meso in mleko kloniranih živali naj ne bi predstavljajo večje nevarnosti za ljudi, zaradi česar se lahko zgodi, da se bosta kmalu znašla na policah trgovin in na naših krožnikih.
Ameriški živinorejci so dobili zeleno luč za pridelavo kloniranega mesa. Ameriška uprava za hrano
in zdravila (FDA) je namreč po večletnih raziskavah sporočila, da sta meso in mleko večine
kloniranih živali, na primer goveda, svinj, koz, ovac, varna za prehrano ljudi. Začasno pozitivno
mnenje je podala tudi Evropska agencija za varno prehrano (EFSA). Na svoji spletni strani so
zapisali:
"Malo verjetno je, da v zvezi z varnostjo hrane obstaja kakršnakoli razlika med hrano, ki
izvira iz klonirane ali tradicionalno vzrejene živali."
Kloniranje živali
|
Kloniranje je postopek, pri katerem odrasli živali odvzamejo celice in jih spojijo z drugimi, preden jih vstavijo v maternico živali, ki bo zarodek donosila. |
Odločitev bo padla maja
EFSA je zdaj začela posvetovanja s članicami EU in živilsko industrijo, ki bodo trajala do 25. februarja, maja pa bo EFSA podala končno mnenje. "Varnost hrane jemljemo zelo resno, zato moramo počakati na ta mnenja in upoštevati tudi javno mnenje, preden sprejmemo odločitev,“ je dejal Markos Kyprianou, predstavnik zdravstvenega komisarja pri EU.
Kloniranje zelo drago
Zagovorniki kloniranja živine trdijo, da ta tehnologija omogoča proizvodnjo več mleka in pustega, mehkejšega mesa, saj bodo klonirane živali bolj odporne na številne bolezni. Sicer pa je FDA v 968 strani dolgem poročilu zapisala, da je glede na to, da se kloni uporabljajo za razplod, malo verjetno, da se bodo v prehranjevalni verigi znašle večje količine takega mesa. Poleg tega stane kloniranje enega goveda okoli 20 tisoč dolarjev, zato se bo na tržišču znašlo predvsem meso potomcev kloniranih živali. Če bo maja tudi EFSA podala končno pozitivno mnenje, bo morala o tem odločati še Evropska komisija.