Kebabi, ki jih je mogoče kupiti v Veliki Britaniji, vsebujejo izjemno visoke količine soli, maščob
in kalorij. To je pokazala študija, v kateri so inšpektorji pregledali 494 vzorcev kebabov.
Kebab pri nas neznanka
"V Sloveniji do zdaj še nismo izvedli ciljne tržne raziskave, ki bi se omejevala zgolj na
hranilno in energijsko sestavo kebaba," so nam povedali na ministrstvu za zdravstvo.
"Zakonodaja o živilih ne opredeljuje označevanja hranilne in energijske vrednosti za živila, ki
se končnemu potrošniku
postrežejo
neposredno
po kulinarični pripravi. Kebab spada med tovrstna živila," pa so nam pojasnili na
Zdravstvenem inšpektoratu RS. Povedali so še, da največje tveganje pri kebabu za potrošnike
predstavlja izpolnjevanje higienskih zahtev, kar tudi redno pregledujejo.
Do trikrat preveč soli
Povprečen testiran kebab je vseboval skoraj tisoč kalorij, kar predstavlja polovico
priporočenega dnevnega vnosa kalorij odrasle ženske. Poleg tega je povprečni kebab vseboval 98
odstotkov priporočene dnevne količine soli in kar 148 odstotkov sprejemljivega dnevnega vnosa
nasičenih maščob. Najbolj kritični primerki so brez prilog vsebovali skoraj dva tisoč kalorij, 350
odstotkov za žensko sprejemljive dnevne količine nasičenih maščob in 277 odstotkov priporočene
dnevne količine soli za odraslega človeka.
Maso pripravi dobavitelj
"Mase za kebab ne pripravljamo sami. Pri dobavitelju po želji izberemo meso, potem pa nam
pripravijo maso," nam je povedal
Hasim Redjepi iz ljubljanske Konkurence.
"Ko smo odprli lokal, je inšpekcija ugotovila, da je meso ustrezno. Zdaj občasno preverjajo,
ali še uporabljamo isto meso," nam je še povedal Redjepi.
133
ogledov
Na kebab padla senca dvoma
Britanska raziskava kaže na škodljivost kebaba. Pri nas sestava ni predpisana.