Slovenija
133 ogledov

Na kebab padla senca dvoma

"Kebab kupujemo od dobavitelja. Inšpekcijske službe so na začetku preverile ustr Žurnal24 main
Britanska raziskava kaže na škodljivost kebaba. Pri nas sestava ni predpisana.

Kebabi, ki jih je mogoče kupiti v Veliki Britaniji, vsebujejo izjemno visoke količine soli, maščob in kalorij. To je pokazala študija, v kateri so inšpektorji pregledali 494 vzorcev kebabov.

Kebab pri nas neznanka
"V Sloveniji do zdaj še nismo izvedli ciljne tržne raziskave, ki bi se omejevala zgolj na hranilno in energijsko sestavo kebaba," so nam povedali na ministrstvu za zdravstvo.
"Zakonodaja o živilih ne opredeljuje označevanja hranilne in energijske vrednosti za živila, ki se končnemu potrošniku postrežejo neposredno po kulinarični pripravi. Kebab spada med tovrstna živila," pa so nam pojasnili na Zdravstvenem inšpektoratu RS. Povedali so še, da največje tveganje pri kebabu za potrošnike predstavlja izpolnjevanje higienskih zahtev, kar tudi redno pregledujejo.

Do trikrat preveč soli
Povprečen testiran kebab je vseboval skoraj tisoč kalorij, kar predstavlja polovico priporočenega dnevnega vnosa kalorij odrasle ženske. Poleg tega je povprečni kebab vseboval 98 odstotkov priporočene dnevne količine soli in kar 148 odstotkov sprejemljivega dnevnega vnosa nasičenih maščob. Najbolj kritični primerki so brez prilog vsebovali skoraj dva tisoč kalorij, 350 odstotkov za žensko sprejemljive dnevne količine nasičenih maščob in 277 odstotkov priporočene dnevne količine soli za odraslega človeka.

Maso pripravi dobavitelj
"Mase za kebab ne pripravljamo sami. Pri dobavitelju po želji izberemo meso, potem pa nam pripravijo maso," nam je povedal Hasim Redjepi iz ljubljanske Konkurence. "Ko smo odprli lokal, je inšpekcija ugotovila, da je meso ustrezno. Zdaj občasno preverjajo, ali še uporabljamo isto meso," nam je še povedal Redjepi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.