Slovenija
38307 ogledov

Na ključnem položaju v Janševi vladi je bil le teden dni

Miro Petek Žurnal24 main
Prva menjava pomembnega člana aktualne vlade.

Vlada je včeraj s položaja v. d. direktorja urada vlade za komuniciranje (Ukom) razrešila Mira Petka ter z 21. marcem za v. d. direktorja imenovala Uroša Urbanijo. Funkcijo bo opravljal do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oziroma najdlje do 20. septembra, so navedli na vladi.

Vlada je Petka razrešila le po tednu dni. Za v. d. direktorja Ukoma ga je namreč imenovala na ustanovni seji, na kateri se je sestala takoj po potrditvi ministrske ekipe minuli petek.

Že takoj je sledil prvi PR fiasko, ko so ministri na prvi seji zavoljo fotografiranja nosili na obrazih dragocene medicinske maske, ki jih je v zdravstvenih ustanovah kronično primanjkovalo. Šlo je le za poziranje, saj so maske kasneje sneli. Sledila je še zloraba uradnega Twitter računa glavnega kriznega štaba, na katerem so se pojavila neprimerna hujskaška sporočila. Prav tako je vse te dni šepalo obveščanje javnosti. Nazadnje se je vlada odločila, da odslej na tiskovnih konferencah do nadaljnjega ne smejo več biti prisotni novinarji.

Uroš Urbanija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Od tistega, ki razkriva infomacije, do tistega, ki jih dozira

Urbanija je bil med drugim urednik notranjepolitičnega uredništva STA, nato urednik MMC Radiotelevizije Slovenija in nato še na Planet TV. Tam je bil do leta 2014 urednik informativne oddaje Danes. Kot so takrat poročale Slovenske novice, je z omenjene televizije odšel, ker ni želel privoliti v to, "da bi mojo uredniško politiko krojili v vladnih pisarnah."

Urbanija se je takrat odpravil v turistične vode. Na Veliki planini med drugim oddaja eno od tamkajšnjih koč.

Nato pa je pristopil k NovaTV, ki jo jo ustanovili strankarski pripadniki SDS. Tam je imel vlogo odgovornega urednika tako za televizijo kot za splet. A je bil sredi leta 2016 zamenjan, na njegovo mesto je prišel Božo Predalič, ki je v novi vladi Janeza Janše zasedel položaj generalnega sekretarja.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 18
  • johan12 09:22 22.marec 2020.

    V svojem samozaverovanju in ob intelektu ki ga ima je takoj ko so ga imenovali v vladni urad za informiranje le tega enostavno priključil na Novo24 TV.

  • fiston 19:10 21.marec 2020.

    Je bil Petek od petka do petka. :)

  • slovenski95 17:47 21.marec 2020.

    Kaki levi tepci se oglašajo na teh straneh. Što sve pička rodi, bi dejal Srb.