Slovenija
76 ogledov

Na koncertu "borba za položaje"

(Foto: Renato Karba) Žurnal24 main
"Pritisk množice je bil takšen, da so ljudje dobesedno padali na sam oder," je sobotni obisk koncerta v diskoteki Yucatan opisal eden izmed obiskovalcev. Incidentov ni bilo, za varnost smo poskrbeli, pravi vodstvo.
Sramotno je, kakšno sliko ima zdaj ta megazvezda o Sloveniji. Sramotno je, da so se morali manjši in šibkejši obiskovalci dogodka dobesedno boriti za svoja življenja. Sramotno je, kako so se odzvali vodje dogodka in varnosti, kajti če niso bili slepi in nori, bi morali hitro uvideti, kaj se dogaja, če je to opazila celo sama Inna.
obiskovalec diskoteke

V naše uredništvo je prispelo pismo enega od obiskovalcev sobotnega koncerta v diskoteki Yucatan, kjer je nastopila MTV-zvezda Inna. Zgrožen nas je opozoril na dogajanje v diskoteki med koncertom, na varnost in organizacijo, saj so, kot je opisal, razmere med nastopom zvezdnice postajale vedno bolj nevzdržne.

"Borba za položaje se je spremenila v borbo za obstoj na nogah in na nek način verjetno tudi v borbo za obstanek! Da je prišla nekam, kjer je bilo več kot očitno zelo slabo poskrbljeno za organizacijo, je kmalu ugotovila tudi Inna, ki je že po prvi pesmi pozvala ljudi, naj se umirijo," je zapisal obiskovalec koncerta.

"Ljudje so padali na oder"
Naš bralec sicer del odgovornosti za nastalo zmedo pripisuje tudi vsem obiskovalcem, ki so se pred odrom prerivali, da so prišli čim bližje megazvezdnici, a vseeno se mu zdi sramotno in nedopustno, kar so si privoščili organizatorji.

"Pritisk množice je bil takšen, da so ljudje dobesedno padali na oder, sama Inna je želela pomagati eni izmed punc in jo je celo povabila na oder, kar je zadeve seveda samo še poslabšalo, saj je bila ideja o takšni 'rešitvi' všeč tudi drugim. Varnostniki 'na terenu' med ljudmi so dali več kot očitno vedeti svojim nadrejenim, da so zadeve zelo težko obvladljive, ti pa so, namesto da bi  dogodek prekinili, v nekem momentu celo pripeljali okrepitve in začeli množico ob odru, ki se je konstantno borila s pritiskom 'naprej', celo odrivati nazaj," še pravi naš vir.

Zanikajo izjave anonimnežev, incidentov ni bilo
Direktor družbe, Bojan Belna ml., je na naša vprašanja o organizaciji dogodka in varnosti odgovoril, da so se, kar je ustaljena praksa, že teden dni pred dogodkom sestali s komandirjem Policijske postaje Šentilj (PP Šentilj) in glede na pričakovani obisk pregledali načrt varovanja in požarni načrt ter naredili oceno tveganja za omenjeni dogodek.

Pred nastopom je del varnostnikov zasedel pozicije pred odrom, kjer je nastopila Inna. Obiskovalci so Inno,  potem ko je prišla na oder, želeli fotografirati in so se iz drugih prostorov v diskoteki pomikali proti odru, kar je sicer povsem običajno za stoječe koncerte.
Bojan Belna ml., lastnik diskoteke

Diskoteko je na dan prireditve v skladu z načrtom varovanja varovala varnostna služba, ki ima ustrezno licenco za varovanje javnih zbiranj, Belna ml. pa je tudi sporočil, da je bilo navzočih maksimalno število varnostnikov, kot jih predpisuje potrjen načrt varovanja. Koliko, ni znano. Na terenu je bilo tudi deset gasilcev in dve intervencijski vozili.

"V diskoteki v nobenem trenutku ni bilo več ljudi, kot jih dovoljuje požarni red, kar so ugotovili tudi policisti Policijske postaje Šentilj, ki so na podlagi prijave anonimne osebe ob 1.31 zjutraj prišli preverit stanje in ugotovili, da število ljudi v diskoteki ne presega dovoljenega – v času nastopa Inne sta bila dela diskoteke Hacienda in House of Oasis prazna. S predstavniki PP Šentilj smo bili v kontaktu vso noč, ko so opravljali nadzor," je še pojasnil Belna ml.

Fotogalerijo s koncerta si lahko ogledate na tej povezavi.

Vodstvo diskoteke zanika izjave anonimnežev, poudarili pa so tudi, da na samem dogodku ni bilo nobenega incidenta ali pretepa.

Ob prihodu policistov gneče ni bilo več
Na Policijski upravi Maribor (PU Maribor) so potrdili, da so bili ob 1.30 uri obveščeni, da naj bi bilo v diskoteki več ljudi, kot je dovoljeno, zato so nemudoma odšli v omenjeno diskoteko.  "Policisti so nemudoma odšli na kraj in s pomočjo samodejnega števca obiskovalcev ugotovili, da število obiskovalcev prireditve ni presegalo zgornje dovoljene meje lokala. Zaradi glasbenega nastopa gostujoče gostje je nastala gneča ob glavnem odru, ki pa je v času interveniranja policistov ni bilo več. Pri tem niso zaznali kršitev javnega reda in miru in tudi niso ugotovili okoliščin, ki bi kazale na poškodbe ali ogroženost udeležencev. Ugotovili so tudi, da je bilo na kraju zadostno število varnostnikov v skladu z načrtom, ki pa niso poročali o posebnostih," je za naše uredništvo sporočil Bartolo Lampret, tiskovni predstavnik PU Maribor.

Dodal je tudi, da policisti vse okoliščine tega primera še preučujejo, predvsem v smislu ugotavljanja morebitnih kršitev zakona o javnih zbiranjih in uredbe o obveznem organiziranju službe varovanja na javnih zbiranjih. V primeru zaznanih kršitev, utemeljenih z zadostnimi dokazi, bodo izvedli predpisane ukrepe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.