Slovenija
10 ogledov

Na Kosovo manjšina, domov glavnina

vojaki vojska Žurnal24 main
Z letališča Jožeta Pučnika je na mirovno misijo Kforja na Kosovo odpotovala četa 160 vojakov 10. motoriziranega bataljona Slovenske vojske.

Šestnajsti kontingent bo nadomestil 600 pripadnikov omenjenega bataljona in vojakov iz drugih enot, ki so od 25. februarja letos delovali na zahodu pokrajine v občinah Peč in Klina. Četa vojakov, ki odhajajo na misijo pod poveljstvom stotnika Gregorja Vodeba, bo imela nalogo zagotavljati varno okolje in prosto gibanje, varovati ključne točke in objekte s posebnim statusom ter izvajati naloge patruljiranja na območju odgovornosti.
Glavnina izmed omenjenih 600 vojakov, ki končujejo polletno misijo v pokrajini, se bo v domovino vrnila do 1. septembra, in sicer prek rednih letalskih linij iz Prištine in Tirane, do 7. septembra pa se bo s štirimi ladjami v Slovenijo vrnila tudi vojaška oprema.

Z vrnitvijo številčne ekipe 10. motoriziranega bataljona se končuje obdobje, ko je imela Slovenska vojska v mirovnih misijah v svetu več kot enajst odstotkov svoje sestave. Na ministrstvu za obrambo pojasnjujejo, da bo v prihodnjih letih v misijah po svetu sodelovalo od pet do šest odstotkov pripadnikov vojske, povečanje tega števila pa je načrtovano šele v letih 2011 in 2012.

Novi pripadniki v Afganistanu

V četrtek je z letališča Maribor na polletno mirovno operacijo Isafa v Herat v Afganistanu odpotovalo 66 pripadnikov 2. motorizirane čete 20. motoriziranega bataljona Slovenske vojske iz Celja. Tako kot predhodniki bodo vojaki opravljali naloge varovanja tabora Arena v Heratu, delovali bodo na kontrolnih točkah, patruljirali v neposredni okolici ter spremljali vozila na ožjem območju Herata. V vojaškem taboru Arena bodo skupaj s pripadniki italijanskih in španskih oboroženih sil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.