Slovenija
34 ogledov

Na KPK delovne sobote

komisija za preprečevanje korupcije, KPK Anže Petkovšek
Premoženjsko stanje. Kljub elektronizaciji na KPK še ne vedo, koliko od okoli 10 tisoč zavezancev je do roka oddalo e-obrazce.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) je bila prejšnja in predprejšnja sobota za administracijo delovna. Razlog je nov elektronski sistem za e-oddajanje poročil o premoženjskem stanju, ki naj bi komisiji poenostavil delo in omogočil lažji nadzor.

A za zdaj se na komisiji ubadajo s tisoči po pošti poslanih obrazcev. Večina zavezancev, ki je sicer izpolnila e-obrazec o premoženjskem stanju, namreč nima elektronskega podpisa. Vsi so zato morali elektronsko oddani obrazec v PDF-obliki natisniti, ga podpisati in po klasični pošti poslati na KPK. Tam pa zdaj s čitalcem prek črtne kode to vnašajo v bazo. Rok za oddajo premoženjskega stanja je sicer potekel 31. januarja, na komisiji pa zdaj poteka obdelava okoli 10 tisoč obrazcev.

Zamudniki še neznani

Prav to naj bi bil tudi razlog, da nam s komisije kljub elektronizaciji niso mogli povedati, ali kdo od 90 poslancev še ni oddal poročila oziroma ga je oddal, a z zamudo. Celo odgovora na vprašanje, koliko poročil o premoženjskem stanju so prejeli in koliko natančno bi jih morali, nam na KPK še niso znali dati. Vztrajajo namreč pri stališču, da se podatki, ki so bili oddani elektronsko – štejejo za “dešifrirane in dokončno prejete”, ko administratorka v sistem vnese še po klasični pošti poslan podpisan obrazec. “Zadnje še vedno pomeni 90-odstotni prihranek časa v primerjavi s prej, ko je bilo treba v sistem pretipkavati celotno vsebino obrazcev,” se zagovarjajo pri Goranu Klemenčiču.

30 direktorjev proti

Za zdaj je tako znano le, da okoli 30 gospodarskih družb od skupno 248, ki so dobile poziv, da morajo uprave poročati o premoženjskem stanju, nasprotuje opredelitvi, da spadajo med družbe v večinski državni lasti oziroma med družbe, v katerih ima bodisi država bodisi lokalne skupnosti prevladujoč položaj. “Njihovi argumenti pravno in dejansko ne zdržijo, zato bomo svoje postopke nadaljevali,” odgovarjajo na KPK.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.