Slovenija
9417 ogledov

Na Krvavcu zaradi ležaja zmrzovalo 51 smučarjev

Žičnica Krvavec
1/4
Gašper Bokal
Na smučišču Krvavec je danes zaradi okvare žičnice potekala reševalna akcija, v kateri so sodelovali celo jamarji.

Do prekinitve obratovanja žičnice Zvoh je prišlo nekaj po 15. uri zaradi odpovedi ležaja na obračalnem kolesu. Takrat je bilo na sedežnici po oceni direktorja smučišča Srečka Retuznika ujetih okoli 45 oseb. Uprava za zaščito in reševanje je kasneje navedla številko 51.

"Ustavili smo jo zaradi varnosti, da ne bi prišlo do kakšne hujše katastrofe," je za STA pojasnil Retuznik in dodal, da so takoj po zaustavitvi naprave začeli z reševanjem ujetih. Najprej so jim pri reševanju pomagali zaposleni na smučišču - žičničarji in dežurna reševalna služba. Do smučarjev so skušali priti z ratraki.

Potem so dodatno aktivirali tudi kranjske reševalce in gasilce, na koncu so jim na pomoč priskočili še jamarji.

Nekaj čez 17. uro pa so bili po besedah Retuznika vsi smučarji na tleh. Povabili so jih tudi v hotel, kjer so premraženim smučarjem dali toplo juho in čaj. "Reševanje se je res izredno kvalitetno izteklo. V maksimalno kratkem času smo jih rešili iz sedežnice," je ocenil.

Delo tudi za psihološkega zaupnika

Na spletu so se sicer že pojavili komentarji ujetih smučarjev, da tako gladko vendarle ni šlo in da so na učinkovito pomoč po njihovem mnenju na mrazu pri -10 Celzija čakali predolgo. 

Da so nekateri ujeti imeli težave, priča tudi zapis na uradni spletni strani Uprave za zaščito in reševanje: "Rešene premražene in prestrašene ljudi so pospremili do varnega mesta na smučišču, nato so jih s sankami in teptalci snega prepeljali do hotela, kjer so se ogreli in okrepčali. Psihološki zaupnik iz vrst Jamarsko reševalne službe Kranj je eni reševani osebi nudil psihološko pomoč."

Žičnica Krvavec | Avtor: Gašper Bokal Gašper Bokal

S popravilom sedežnice bodo začeli v ponedeljek. Pri tem bodo razdrli obračalno kolo in zamenjali ležaj ter pregledali, da pri tem ni prišlo še do katere druge poškodbe. Po besedah Retuznika načrtujejo, da bi do konca prihodnjega tedna sedežnico, ki je stara okoli 35 let, ponovno usposobili za normalno in varno obratovanje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • ode 08:36 18.december 2017.

    Ležaji, jeklenice in drugi ključni deli žičnic se menjajo po doseženem številu ur obratovanja, ne pa takrat, ko ležaj zariba, se razleti ali se utrga jeklenica.

  • Jose Bulgaras 07:10 18.december 2017.

    35 let stara žičnica 35,00€ košta dnevna karta. Krvavec lahko vas je sramota...

  • glicinija 20:42 17.december 2017.

    kriv je Janez Janša