Slovenija
47 ogledov

Na leto do 15 prisluškovanj

Dean Jurič. Vodja koprskih kriminalistov o težavnosti dela in ovadbi Zmaga Jelin Žurnal24 main
Dean Jurič. Vodja koprskih kriminalistov o težavnosti dela in ovadbi Zmaga Jelinčiča.

Kako komentirate ovadbo Zmaga Jelinčiča proti vam zaradi odvzema prostosti Jelinčiču?
Ovadbe ne bi komentiral. To je stvar sodstva, da zadevo razišče. Ni pa prijetno iz medijev spremljati, ko te nekdo ovaja za kazniva dejanja, ki niso resnična. Od človeka, ki izvaja parlamentarni nadzor varnostnih služb, bi pričakoval, da ve, kakšne so pristojnosti vodje sektorja kriminalistične policije.

Katera nedavna zahtevna primera sta se vam najbolj vtisnila v spomin?
Rop igralnice Casinò Carnevale, ki je bil zelo zahteven, saj je bilo vanj vključenih veliko udeležencev z našega območja, neposredni izvršitelji pa so bili tujci, srbski državljani. Težaven je bil predvsem zato, ker smo večino poizvedovanja morali opraviti s pomočjo tujih varnostnih organov. Težaven primer pa je bil tudi s področja prepovedanih drog in ilegalnih prebežnikov, kjer so bili kot osumljenci vključeni policisti Policijske uprave Koper. Takrat smo morali izvajati prikrite ukrepe zoper njih. Zadeva je bila težavna, saj smo se poznali in od policista tega ne bi pričakovali. Najtežje je seveda delati zoper sodelavca.

Kako pogosto izvajate prikrite preiskovalne ukrepe (prisluškovanja)?
Ti ukrepi se uporabljajo za najtežje zadeve, predvsem s področja organizirane kriminalitete. Več kot deset ali 15 zadev na leto v Kopru ne izvršimo. Takšna preiskava traja najmanj od dva do devet mesecev, potrebnih pa je več policistov. Za obdelavo 20-minutnega telefonskega pogovora potrebujemo okoli eno uro dela, osumljenci pa uporabljajo tudi po deset telefonov. Fizično je nemogoče izvesti več kot toliko zadev.

Kaj menite o občutku javnosti, da je veliko primerov gospodarske kriminalitete, ki ne dobijo pričakovanega epiloga?
Dejstvo je, da v zadnjem letu na področju gospodarske kriminalitete opažamo ogromno povečanje obravnavanih in uspešno končanih kaznivih dejanj. Kaj se zgodi z ovadbami pozneje, težko komentiram, saj to ni več v naši pristojnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.